Η  σύνθεση των ειδικών δικαστηρίων όπου έχουν παραπεμφθεί οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Νίκος Παππάς κρίνεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας («Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα») θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 9 το πρωί.

Πριν από την «μάχη» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βουλή θα κριθεί, όμως, και η σύνθεση των ειδικών δικαστηρίων όπου έχει παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ειδικότερα, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου στις 12:00 και 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές κληρώσεις ενώπιον της Ολομέλειας μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάδειξη 13 τακτικών και έξι αναπληρωματικών μελών, καθώς και του ασκούντος καθήκοντα εισαγγελέα και του αναπληρωτή του για καθένα από τα δύο ειδικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου:

α) για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος για την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών του ΚΙΝΑΛ εναντίον του τότε υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή,

β) για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος για φερόμενες πιέσεις στην Εισαγγελέα Ελένη Ράικου για τον φάκελο του σκανδάλου της Novartis,

γ) για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος για άσκηση πιέσεων σε εισαγγελείς για διενέργεια φορολογικών ελέγχων στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ και δ) για παρεμβάσεις στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη σχετικά με υπόθεση του αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου που είχε αρχειοθετηθεί.

Ο κ. Παππάς έχει παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του στην διενέργεια της αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών. Τα δύο ειδικά δικαστήρια αναμένεται να συγκροτηθούν σε σώμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.