Αιφνιδιαστική, επικίνδυνη και ιδιαίτερα τολμηρή θεωρήθηκε η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ στη Ρωσία, με πολλούς να διερωτώνται για το τι επιδιώκει το Κίεβο μακροπρόθεσμα αλλά και το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία.

Η εικόνα των ουκρανικών στρατευμάτων να υψώνουν τη σημαία τους πάνω από το ρωσικό έδαφος αποτελεί ταπείνωση για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που βλέπει την αντίπαλη πλευρά να έχει κέρδη εντός της επικράτειάς της και μάλιστα σε μια παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία, που διαθέται και πυρηνικά όπλα. Η εξέλιξη πιθανότατα θα ωθήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας να διατάξει ιδιαίτερα σκληρή απάντηση.

Οι Ουκρανοί φοβούνται για αντίποινα

Ήδη από την Παρασκευή, η Ουκρανία αποφάσισε να εκκενώσει περίπου 20.000 ανθρώπους από το Σούμι, που συνορεύει με τη νοτιοδυτική πλευρά της Ρωσίας, όπου προσβλέπει η Ουκρανία, γεγονός που συνιστά ένδειξη ότι η Μόσχα θα επιδιώξει αντίποινα.

Η επίθεση στο Κουρσκ ξεκίνησε την Τρίτη και εκτιμάται ότι μετείχαν χιλιάδες στρατιώτες, 2,5 χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση φαίνεται να σχεδιάστηκε προσεκτικά και να εκτελέστηκε σχολαστικά και με άκρως απόρρητο τρόπο, αιφνιδιάζοντας τη Ρωσία και τον κόσμο.

Τι επιδιώκει η Ουκρανία

Πολλοί διερωτώνται για το τι επιδιώκει η Ουκρανία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πέραν του σοκ που προκάλεσε στη Ρωσία, στην οποία και απέδειξε ότι τα σύνορά της δεν είναι ασφαλή, με τους αναλυτές να αναπτύσσουν εξηγήσεις αλλά και θεωρίες, αναφέρει το Sky News. 

Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, η επίθεση θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει η Ουκρανία και να κρατήσει εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ουκρανικών δυνάμεων που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, θα απαιτούσε δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες να τους απωθήσουν. Ασαφές παραμένει αν το Κίεβο διαθέτει το τεράστιο δυναμικό που απαιτεί αυτό το σενάριο.

Η δεύτερη θεωρία θέλει την Ουκρανία να ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις του μετώπου στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της άμυνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο, δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών εντός της Ρωσίας που είναι ακόμη σε θέση να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με την τρίτη θεωρία, η Ουκρανία ενδεχομένως επιδιώκει να καταλάβει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από μια σημαντική εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που είχε καταληφθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο και πάλι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις.

Οι κίνδυνοι της επιχείρησης

Όποιος κι αν είναι ο στόχος, η αποστολή δεν είναι χωρίς σημαντικό κίνδυνο. Σύμφωνα με το Sky News, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επίθεση, αν και τακτικά έξυπνη, θα μπορούσε να ενδυναμώσει το αντιουκρανικό συναίσθημα μεταξύ του ρωσικού κοινού και να διευκολύνει τη Μόσχα να κινητοποιήσει περαιτέρω τον λαό της για να αντεπιτεθεί ακόμη πιο σκληρά.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι καταπονημένες από την επέκταση της γραμμής του μετώπου στη Ρωσία. Τα στρατεύματα εξακολουθούν να καλούνται να κρατήσουν τη γραμμή έναντι των εισβολέων Ρώσων στρατιωτών και στα βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια της χώρας του.

Σημαντική αποτυχία για τη Ρωσία

Η εισβολή φάνηκε να πιάνει το Κρεμλίνο εντελώς απροετοίμαστο, κάτι που θεωρείται σημαντική αποτυχία. Ο Πούτιν αναγκάστηκε να στείλει ενισχύσεις στο Κουρσκ την Παρασκευή, σε μία ένδειξη ότι η κατάσταση βρίσκεται πολύ μακριά από το να τεθεί σε έλεγχο, παρά τις διαβεβαιώσεις του στρατιωτικού αρχηγού δύο ημέρες νωρίτερα ότι η ουκρανική επίθεση είχε σταματήσει.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει άμεσα την επίθεση. Άλλωστε, μέσα στον σχεδιασμό της αποστολής περιλαμβάνεται η αυστηρή συγκράτηση των πληροφοριών.

Όμως, τα ουκρανικά στρατεύματα, σε βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξαν ότι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη συνοριακή πόλη Σούντζα. Ένας εκ των στρατιωτών δήλωσε ότι ανήκει στην 61η μηχανοκίνητη ταξιαρχία Στέφοβα και ότι η πόλη ήταν ήσυχη. Δίπλα σε μια ουκρανική σημαία, ο στρατιώτης ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε καταλάβει τα τοπικά γραφεία της Gazprom.

Αν και δεν είναι δυνατόν οι ισχυρισμοί του να επαληθευτούν, αναφέρθηκαν συγκρούσεις γύρω από τα περίχωρα της μικρής πόλης των περίπου 6.000 κατοίκων, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας είναι η μεγαλύτερη του είδους της και αποτελεί μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Πούτιν, που έχει πει στους Ρώσους ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζει την εισβολή, στην Ουκρανία, πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο.