Αγαπητοί Γονείς με αφορμή θέματα πρόσφατων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε που σχετίζονται άμεσα με τους αθλητές – παιδιά μας, ο σύλλογος μας θέτει τους εξής προβληματισμούς και προτάσεις του προς την Διοίκηση.

Α. Το επίσημο αγωνιστικό ημερολόγιο της ΕΛ.Ο.Κ του 2024 τοποθέτησε την διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Εφήβων-Νέων στις 22-23/6/2024. Ως σύλλογος θεωρούμε την ημερομηνία ως ακατάλληλη διότι είναι ακριβώς μετά το τέλος των Πανελληνίων και Προαγωγικών Εξετάσεων με αποτέλεσμα οι αγωνιζόμενοι αθλητές-μαθητές να μην έχουν το περιθώριο ορθής προετοιμασίας τους για το Πρωτάθλημα. Πέραν αυτού υπάρχει και το θέμα των μοριοδοτήσεων των διακριθέντων αθλητών.
Προτείνουμε την διεξαγωγή του βάση και των υποχρεώσεων που υφίστανται αντίστοιχα από την WKF να πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα μεταξύ 16 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2024 το αργότερο.

Β. Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε αύξηση των παραβόλων αγώνων για το 2024 προς τους συμμετέχοντες αθλητές στα πρωταθλήματα της ΕΛ.Ο.Κ θεωρώντας ως σύλλογος ότι θα έπρεπε να προχωρήσουν σε έτι περαιτέρω μείωση αυτών διότι:

1. Το ύψος των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΛ.Ο.Κ προς τους συμμετέχοντες αθλητές στα πρωταθλήματα της από άποψη «τρόπου διοργάνωσης αλλά και αξιοπιστίας» είναι σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο.

2. Αν παρατηρήσουμε τα έσοδα της ΕΛ.Ο.Κ σύμφωνα με όσα μας παραθέτει στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό της σε αντιπαραβολή με τον ισολογισμό του 2022 υφίσταται σχεδόν αύξηση 50% η οποία ως επί το πλείστον έχει προέλθει από «τα παράβολα αγώνων των συμμετεχόντων αθλητών».

3. Η ΕΛ.Ο.Κ είναι Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο εμφανίζει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα – 152000 ευρώ – και ως εκ τούτου αυτά θα έπρεπε να διατεθούν αποκλειστικά για χρηματοδότηση των παραβόλων αγώνων των αθλητών προκειμένου να υπάρχει μείωση στο κόστος συμμετοχής τους.

4. Εφόσον η αύξηση των εσόδων της ΕΛ.Ο.Κ έχει προέλθει από την αύξηση των συμμετοχών των αθλητών είναι αυτονόητη η μείωση του παραβόλου αγωνων(!)
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε ως σύλλογος προς την Διοίκηση μείωση του κόστους παραβόλων αγώνων της τάξης του 30% για το 2024 προκειμένου να υπάρξει οικονομική διευκόλυνση των αθλητών και τον Γονέων τους κατανοώντας η Διοίκηση τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Γ. Σύμφωνα με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2021 που πραγματοποίησε το Δ.Σ της ΕΛ.Ο.Κ αυτοβούλως τον Δεκέμβριο του 2021 και βάση αυτής, τα μέλη του Δ.Σ που ψήφισαν υπέρ αυτής είναι κατηγορούμενοι για το 386 Β – απάτη σχετική με επιχορηγήσεις – με ημερομηνία εκδίκασης την 11/03/2024.

Η Γ.Γ.Α πραγματοποίησε έκτακτη επιχορήγηση για το 2023 ύψους 35.000 ευρώ προς την ΕΛ.Ο.Κ ζητώντας της, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού της δια αυτό το ποσό με εγγραφή του σε συγκεκριμένο κωδικό εσόδων.

Διαπιστώσαμε όμως ότι:

1. Η ΕΛ.Ο.Κ προχώρησε σε αναιτιολόγητη ολική αναμόρφωση του προϋπολογισμού της μην ακολουθώντας τις οδηγίες της Γ.Γ.Α.

2. Υφίσταται αλλοίωση του ψηφισμένου προϋπολογισμού της από την Γ.Σ της ΕΛ.Ο.Κ αυτοβούλως από το Δ.Σ της ΕΛ.Ο.Κ, διότι αναμορφώθηκε «εξ ολοκλήρου» και όχι μόνο για το ανωτέρω ποσό κατόπιν της οδηγίας της Γ.Γ.Α.

3. Πέραν ότι αυτό εμφανίζει μια «μη χρηστή οικονομική και λογιστική πρακτική», δείχνει και μια «αδυναμία και ανακολουθία πρόβλεψης των εξόδων της» τα οποία ορισμένα από αυτά είναι «υπέρογκα και εκτός σκοπού της» καθώς και μια αναιτιολόγητη αύξηση των δαπανών της στο τέλος του διαχειριστικού έτους που αφορούν το τρέχον έτος (!)

Κατόπιν τούτου προτείνουμε στην Διοίκηση να είναι πιο συνετή και επαρκής κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού της, τηρώντας την νομιμότητα, μην αλλοιώνοντας την ψήφο των μελών της καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα της να τα διαθέτει αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της (επ ωφελεία των αθλητών της) χωρίς να παρεκκλίνει αυτού, μην εμπλέκοντας αναίτια σε έτι περαιτέρω νομικές περιπέτειες και έξοδα την Ομοσπονδία.

Δ. Η ΕΛ.Ο.Κ σε όλα τα πρακτικά των Δ.Σ της, εμφανίζει θέματα προς συζήτηση και ψηφοφορία ως εισηγήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της χωρίς αυτά να εμφανίζονται αναλυτικά στην Διαύγεια, μη γνωρίζοντας τι αφορούν ενόσω πολλά από αυτά αφορούν τους αθλητές-παιδιά μας.

Εντός του τρόπου που έχει επιλέξει να λειτουργεί το Δ.Σ της ΕΛ.Ο.Κ ο σύλλογος μας προτείνει προς την Διοίκηση να παύσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρακτική διότι αυτό προκρίνει την διοικητική αδιαφάνεια καθώς και την μη ενημέρωση μας σε θέματα που μας απασχολούν και αφορούν άμεσα.

Ευχόμαστε στην Διοίκηση της ΕΛ.Ο.Κ, το 2024 να έχει ευήκοα ώτα στις προτάσεις μας, αξιολογώντας της και διορθώνοντας τα κακώς κείμενα ώστε να λειτουργεί αποκλειστικά εντός του σκοπού της επ ωφελεία των Αθλητών της.

Διαβάστε ακόμη: