Ξεκίνησε σήμερα η πληρωμή των  κληρονόμων συνταξιούχων α΄ βαθμού χωρίς διαθήκη που υπέβαλαν ηλεκτρονικά και οριστικοποίησαν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση για την επιστροφή των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Ειδικότερα σήμερα πληρώθηκαν 63.207 δικαιούχοι και το συνολικό κόστος ανήλθε σε 40.096.308,56€.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, από τα 102.997 αιτήματα προέκυψε κατόπιν διασταυρώσεων ότι περίπου 30.000 δεν δικαιούνται επιστροφές καθώς αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχαν γίνει κρατήσεις την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους θανόντες συνταξιούχους και θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό email τις προσεχείς ημέρες.

Απομένουν άλλες 10.000 αιτήσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί μηχανογραφικά ενώ 626 αιτήσεις κληρονόμων τέως συνταξιούχων της ΕΤΕ θα πληρωθούν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, λόγω ειδικής διαχείρισης (εξαίρεσης) που απαιτείται στις κρατήσεις υπέρ υγείας.

Ενημερωτικό σημείωμα

Από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής της αίτησης ενημερωτικό σημείωμα για το ποσό που έλαβε ο κάθε δικαιουχος. Την ίδια ημέρα θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων και σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

Για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρησαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.

Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν επίσης 5.781 αιτήσεις κληρονόμων β΄ βαθμού για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή (10/4/2021).

Τέλος τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα δοθεί σε παραγωγική λειτουργία η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων για τις αιτήσεις με διαθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι διευκρινίσεις αναφορικά με τα δικαιολογητικά που αναζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους βρίσκονται στο site του e-ΕΦΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: Διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά που αναζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους | e-Ε