Ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε φάση ριζικής αναδιάρθρωσης, καθώς οι κυρίαρχοι παίκτες διαμορφώνουν νέες συμμαχίες και προχωρούν σε εξαγορές, αλλάζοντας το τοπίο της λιανικής αγοράς ρεύματος.

Οι τρεις ισχυρότεροι όμιλοι που αναδεικνύονται είναι η Metlen, η Motor Oil και η HelleniQ Energy, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις, ενώ μικρότερες εταιρείες φαίνεται πως σύντομα θα αναγκαστούν να ενταχθούν στη διαδικασία συγχωνεύσεων.

Παράλληλα, η ΔΕΗ, διατηρώντας μερίδιο 52% στην αγορά, συνεχίζει να αποτελεί τον ηγέτη του κλάδου, με τους ανεξάρτητους παρόχους να προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο στη μάχη του ανταγωνισμού.

HelleniQ Energy: Ενίσχυση Θέσης στην αγορά ενέργειας με την Απόκτηση της Elpedison

Η πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση του κλάδου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2024, όταν η HelleniQ Energy προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών της Elpedison.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, δημιουργεί έναν ισχυρό ενεργειακό όμιλο, με φιλόδοξο στόχο μεριδίου 10% στην αγορά έως το 2026. Η ανάπτυξη της εταιρείας θα στηριχθεί:

  • Στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 500 MW.
  • Στις άδειες αποθήκευσης ενέργειας.
  • Στην πιθανή επέκταση στην ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή φέρνει την HelleniQ Energy σε ρόλο βασικού παίκτη στον τομέα της προμήθειας ρεύματος, καθιστώντας την έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

Metlen: Πρωταγωνίστρια στις Συγχωνεύσεις

Η Metlen ήταν η πρώτη εταιρεία που άνοιξε τον δρόμο για τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων στον κλάδο. Μέσα στην τελευταία διετία, εξαγόρασε:

  • Την Watt & Volt, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
  • Την Volterra, που ανήκε στον όμιλο AVAX.

Στρατηγική Ανάπτυξης

Η Metlen επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της στο 30% έως το 2026, μέσα από:

  • Νέες εξαγορές.
  • Οργανική ανάπτυξη.
  • Συνεργασίες με άλλες εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, έχει ήδη στραφεί σε διεθνείς αγορές, με σχέδια επέκτασης σε:

  • Λονδίνο και Ιταλία, όπου έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ.
  • Ρουμανία, όπου απέκτησε άδεια προμήθειας ρεύματος, υιοθετώντας το energy utility model που εφαρμόζει και στην Ελλάδα.

Η στρατηγική διαφοροποίησης της Metlen επικεντρώνεται στην παροχή καινοτόμων ενεργειακών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και B2B πελάτες, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερές τιμές, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.

Motor Oil & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σχηματίζουν τον Τρίτο Ισχυρό Πόλο στην αγορά Ενέργειας

Η Motor Oil ενισχύει τη θέση της μέσω της θυγατρικής της, NRG, επιδιώκοντας να εδραιώσει την παρουσία της στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ενέργειας.

Σημαντικός παράγοντας είναι η στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Με την κίνηση αυτή, δημιουργείται:

  • Ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος ρεύματος.
  • Ο τρίτος ισχυρότερος όμιλος στον κλάδο, μετά τη ΔΕΗ.

Η Motor Oil προχωρά επίσης στην εξαγορά του 35% της Κόρινθος Power, ενισχύοντας την καθετοποίησή της στον κλάδο, ενώ κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πιθανές Νέες Συγχωνεύσεις & Κινήσεις στην Αγορά

Η δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν σταματά εδώ. Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις για άλλους ανεξάρτητους παρόχους, όπως:

  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η θυγατρική της Φυσικό Αέριο Αττικής, οι οποίες θεωρούνται ελκυστικές για εξαγορά.
  • Η ZeniΘ, που φημολογείται ότι πωλείται από την ιταλική Eni.
  • Η Volton και η Elin, που ενδέχεται να αναζητήσουν στρατηγικές συνεργασίες.

Η HelleniQ Energy, αποχωρώντας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προσελκύσει νέο επενδυτή, μόλις ξεκαθαρίσουν ζητήματα που αφορούν διαιτησίες με τη Gazprom και την εκκρεμή υπόθεση ELFE.

Η Μελλοντική Διαμόρφωση της Ενεργειακής Αγοράς Ενέργειας

Η επόμενη ημέρα στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα χαρακτηρίζεται από περισσότερη συγκέντρωση δυνάμεων και λιγότερους αλλά ισχυρότερους παίκτες. Οι τρεις μεγάλοι όμιλοι – Metlen, Motor Oil-NRG και HelleniQ Energy – διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, ενώ αναμένονται και νέες εξαγορές και συνεργασίες.

Η τάση καθετοποίησης – δηλαδή η ενοποίηση παραγωγής, εμπορίας και προμήθειας – αποτελεί τη βασική στρατηγική των ενεργειακών ομίλων, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.

Παράλληλα, το πλαίσιο του ανταγωνισμού αλλάζει, με νέες τεχνολογικές καινοτομίες, αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, που αποτελούν βασικά πεδία ανάπτυξης για τις εταιρείες.

Η ελληνική αγορά ενέργειας περνά σε μια νέα εποχή συγκεντρώσεων, με τις ισχυρότερες εταιρείες να πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση του τοπίου. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την πορεία του κλάδου, καθώς οι εξαγορές και οι συνεργασίες θα καθορίσουν τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη: