Γυρίζει σελίδα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων η Alpha Bank καθώς περιόρισε στο 8,2% τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (από 12% το πρώτο τρίμηνο). Και τώρα ο επόμενος στόχος για τον CEΟ της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη είναι η διανομή μερίσματος.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ψάλτης χθες το απόγευμα στους αναλυτές, μετά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, στόχος είναι η διανομή μερίσματος 20%-30% από τα κέρδη του 2023, σημειώνοντας πως η τράπεζα, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για το ζήτημα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Σε ότι αφορά τα προβληματικά δάνεια ο δείκτης NPEs της τράπεζας διαμορφώθηκε στο β’ τρίμηνο στο 8,2% και όπως τόνισε ο επικεφαλής της Alpha Bank «δεν υπάρχουν σημάδια αθέτησης πληρωμών».

Μάλιστα ο κ. Ψάλτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ταξίδι συνεχίζεται αλλά έχουμε την εμπειρία και τα στρατηγικά εργαλεία για να μειώσουμε τον δείκτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, που ο δείκτης ΜΕΑ του Ομίλου διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό, μία συντριπτική διαφορά σε σχέση με τις αρχές του 2019, όταν ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 48,9%» ανέφερε ο κ. Ψάλτης και ακόμα τόνισε πως: «η απρόσκοπτη υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναδιάρθρωσης συνιστά επιβεβαίωση της ικανότητας και της αποφασιστικότητας της ομάδας μας να φέρνει εις πέρας πολύπλοκους στόχους, ακόμα και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου απομείωσης των ΜΕΑ υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Καλά είναι τα νέα και σε ότι αφορά τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, καθώς η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε πως θα ξεπεραστεί ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ. Όπως εκτίμησε ο κ. Βασίλης Ψάλτης οι νέες εκταμιεύσεις θα φτάσουν τα 2,7 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 500 εκατ ευρώ τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί.

Και μιλώντας για την προοπτική εκταμιεύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σημείωσε ότι «οι πελάτες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τα business plan τους, με στόχο να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους το συντομότερο δυνατό, συνυπολογίζοντας και τα ρίσκα που δημιουργούν οι τωρινές συνθήκες».

Ενώ για το 2023 απέφυγε να κάνει πρόβλεψη « δεν μπορώ να προβλέψω αν θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η ζήτηση δανείων το 2023» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως θα υπάρχουν και τα εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, η Alpha Bank βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον SRB, για τις εκδόσεις MREL. Και όπως σημείωσε ο επικεφαλής της τράπεζας, πρόκειται για μια παραγωγική συζήτηση καθώς ο επόπτης έχει επίγνωση των συνθηκών. «Εμείς κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται για τις εκδόσεις και παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες πως τα κέρδη μετά από φόρους το δεύτερο τρίμηνο ήταν ύψους 117,3 εκατ ευρώ και σε επίπεδο εξαμήνου τα κέρδη μετά φόρων που αναλογούν στους μετόχους έφτασαν τα 243 εκατ. ευρώ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, στο δεύτερο τρίμηνο, τα προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση των ιδίων Κεφαλαίων (RoTBV) στο 8,6%. Ο Δείκτης FL CET1 διαμορφώθηκε στο 11,7% και η ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή στα 2,42 ευρώ.