Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων συνολικού ύψους 3,3 δισ ευρώ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Radar.gr.

Ο κ. Ψάλτης  στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 «άνοιξε» τα χαρτιά του για τις νέες κινήσεις μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα ανέφερε  ότι η τράπεζα θα εντάξει στον «Ηρακλή ΙΙ» τη νέα τιτλοποίηση Cosmos, υψους 2 δισ ευρώ , η οποία περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστό 50% στεγαστικά,  22% καταναλωτικά, 23% μικρά επαγγελματικά και 5% μεγάλα επιχειρηματικά.

Ανακοίνωσε την πώληση δύο πακέτων «κόκκινων»  δανείων συνολικού ύψους 1,3 δισ ευρώ.

Η μία πώληση αφορά δάνεια στην Ελλάδα και είναι ύψους 900 εκατ ευρώ, το  project Orbit, που σε ποσοστό 91% είναι «κόκκινα»  καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά  και στεγαστικά 3%.

Και  την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων στην Κύπρο, ύψους 400 εκατ ευρώ, το  Project Sky, που περιλαμβάνει  48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια.

«Το θεμέλιο για την αυτόνομη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων είναι τα υψηλά κεφάλαια που διαθέτει η  Alpha Bank » ανέφερε  χαρακτηριστικά στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο κ. Βασίλης Ψάλτης.

Και ο κ.  Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (CFO της τράπεζας), επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις που θα της επιτρέψουν να μειώσει το απόθεμα των προβληματικών δανείων κάτω από το 10% το 2022.

Σε ότι αφορά τα κορωνοδάνεια ο κ. Ψάλτης εκτίμησε πως  θα διαμορφωθούν στο 1,7 δισ ευρώ, από τα οποία το  1,1 δις ευρώ θα είναι δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια.

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών τέθηκαν  δάνεια ύψους 5,5 δις ευρώ. Από αυτά το 63% έχει επιστρέψει σε κανονική αποπληρωμή, και ένα 10% θα κατευθυνθεί είτε  στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ή στις ρυθμίσεις  step – up της τράπεζας, αλλά και σε συνεργασία με τη Cepal προσφέροντας ρυθμίσεις και με «κούρεμα» οφειλής.

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία με την Davidson Kempner για το project Galaxy, που περιλαμβάνει την πώληση της τιτλοποίησης των  10,8 δισ ευρώ,  του 80% της Cepal, καθώς  και την αποκλειστική συμφωνία για τη διαχείριση του υπολειπόμενου αποθέματος «κόκκινων» δανείων, ύψους 8,9 δις ευρώ, αλλά και των μελλοντικών προβληματικών δανείων.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% κι ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 24% . Η  συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Ενώ μέσα στον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί και  Hive-Down (απόσχιση κλάδου).

Αναφορά έγινε και στην έκδοση του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ.

Μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων επισημαίνεται πως:

-Το 2020 η Alpha bank  στήριξε την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους  5,6 δις ευρώ, που είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2008 (αύξηση κατά 60%). Η τράπεζα συμμετείχε ενεργά, σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης του ελληνικού δημοσίου.

-Προχώρησε σε συμφωνία με την Generali στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, ιδίως μέσω ψηφιακών δικτύων, αλλά και η επέκταση  στον τομέα των συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

-Πέρυσι οι  δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 434,4 εκατ ευρώ, κυρίως λόγω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

-Ο αριθμός του προσωπικού του ομίλου μειώθηκε σε  9.712 εργαζόμενους  στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 και ο αριθμός καταστημάτων του δικτύου σε 519 (από 580 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019).  Το δίκτυο στην  Ελλάδα αριθμεί 336 καταστήματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.