Σχεδόν 15% έχει ανέβει η μετοχή της Alpha Bank από τα πρόσφατα χαμηλά εν μέσω εισαγωγής στον MSCI Standard και άλλο τόσο απέχει από το να «πιάσει» την Eurobank σε κεφαλαιοποίηση, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στον τραπεζικό δείκτη.

Τις τελευταίες δύο μέρες έχουν αλλάξει χέρια στο χρηματιστήριο 101 εκ μετοχές και εκτιμάται ότι άλλα τόσα θα χρειαστεί να αγοραστούν για να φτάσουμε στα 200 εκ. που είναι και η εκτίμηση για την συνολική ζήτηση λόγω ένταξης στον MSCI και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Από το παραπάνω φυσικά απουσιάζουν δύο βασικά τεχνικά στοιχεία:

Πρώτον, οι αγορές των τελευταίων δύο ημερών κατά πλειοψηφία έχουν μάλλον γίνει από επενδυτές που αναμένουν να πουλήσουν από Τετάρτη σε index funds, αυξάνοντας τους όγκους που θα κάνει η μετοχή και δυνητικά την άνοδο, καθώς η περίοδος προετοιμασίας ήταν μικρή.

Και δεύτερον, με την εισαγωγή των νέων μετοχών σήμερα θα αποσαφηνιστεί αν ισχύουν οι εκτιμήσεις από πλευράς Alpha Bank ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην αύξηση μακροπρόθεσμων επενδυτών αποκλείει το ενδεχόμενο πωλήσεων από τους νέους μετόχους άμεσα, μειώνοντας την προσφορά.

Αναμένεται λοιπόν ζήτηση υψηλότερη από τα εναπομείναντα 100 εκ. του MSCI και χαμηλότερη προσφορά.

Προς το παρόν με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα €2,6 δις η Alpha Bank έχει εδραιωθεί στην δεύτερη θέση και κοιτάει προς τα πάνω, καθώς δύσκολα θα απειληθεί από την τρίτη Εθνική που υπολείπεται κατά μισό δις.

Αν Alpha Bank και Εurobank βρεθούν μαζί στα €3 δισ. κεφαλαιοποίησης, η αποτίμηση της Alpha Bank θα είναι ελαφρώς φτηνότερη καθώς θα έχει υψηλότερα ιδία κεφάλαια άλλα θα βρίσκεται χρονικά πιο πίσω στην εκκαθάριση του ισολογισμού και στην επαναφορά υψηλής κερδοφορίας, δημιουργώντας άρα την προοπτική να προσπεράσει τον ανταγωνισμό με την εκτέλεση του επιχειρηματικού πλάνου.

Το «ανακάτεμα» μετοχών της Alpha bank