Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρώτης του μεγάλης συμφωνίας ως Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit SpA, ο Αντρέα Ορσέλ κάθεται στον 29ο όροφο της έδρας του στο Μιλάνο γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Η συνεργασία με την Alpha Bank  πηγαίνει καλά και  θα μπορούσε τελικά να προχωρήσει πολύ περισσότερο από τη που είχαν αρχικά σχεδιάσει, μεταδίδει το Bloomberg. Αφού δημιούργησαν  τη Νο3 τράπεζα στη Ρουμανία, οι δύο εταιρείες ενδέχεται να συνεργαστούν ακόμη και για μια άλλη εξαγορά στη χώρα , μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλειο Ψάλτη.

«Είμαστε και οι δύο αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και οι δύο μας αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί”, δήλωσε ο Ορσέλ στη διέρκεια της  συνέντευξης . «Εάν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε και εξαγορές σε συνεργασία».

Για τον Ορσέλ  έναν άριστο dealmaker, η σύμπραξη με την Alpha Bank είναι αναμφισβήτητα μία από τις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του. Αναδεικνύει όμως τη δημιουργική του προσέγγιση σε μια εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ανολοκλήρωτο σχέδιο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση συχνά στέκονται εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες. Γεννημένη από την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η σύμπραξη με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια συνεργασία που, σύμφωνα με τον Ορσέλ, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική τράπεζα εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Bank,  τα αναπτυξιακά σχέδια της οποίας στη Ρουμανία μπήκαν στον πάγο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να αποσπάσει αξία διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση σε μεγαλύτερο όμιλο που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είπε ο κ. Ψάλτης.

«Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού».

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιο 9% της ελληνικής κυβέρνησης στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό μερίδιο στη ρουμανική μονάδα της Alpha Bank, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της επιχείρηση στη χώρα. Οι δύο πλευρές συνήψαν επίσης μια εταιρική σχέση για το δίκτυο και μια κοινοπραξία για προϊόντα αποταμίευσης. Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική δραστηριότητα και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευθείσας εταιρείας.

«Είμαι πολύ, πολύ ευχαριστημένος με αυτό που κάναμε», είπε ο Ορσέλ, αποκαλώντας την αγορά ενός μειοψηφικού μεριδίου στην Alpha «πιλοτική» για νέες αγορές όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα την άλλη τράπεζα. «Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αγορές όπου μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε απευθείας στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη. Εάν μπορώ να το αναπαράξω με συνεργάτες που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω».

Τα δύο στελέχη, που γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την οικοδόμηση μιας κοινής ατζέντας. Ο κ.. Ψάλτης πήγε στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 στελεχών. Στις συνεδριάσεις της διευθύνουσας επιτροπής, περιέγραψαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Άλλη μια συνάντηση προγραμματίζεται στην Αθήνα για το καλοκαίρι.

«Ενώ προφανώς είμαστε ο μικρότερος συνεργάτης σε αυτό», είπε ο Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας ιδέες και συνεισφορές. «Αυτό είναι δυναμωτικό για τις ομάδες μας», είπε.

Και οι δύο CEO απεικόνισαν τη συμφωνία τους ως εναλλακτικό τρόπο για την προώθηση της ενοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη. Ο Ορσέλ επανέλαβε ότι δεν έχει σχέδιο να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha και ο κ. Ψάλτης υποστήριξε ότι «όπως έχει αυτή τη στιγμή, σαφώς αυτή η δομή είναι πολύ συνεκτική».

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πειράματος και αν θέλουμε να προωθήσουμε πραγματικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να το πετύχουμε», είπε.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο καθαρό κέρδος για την UniCredit τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων από το 2026, τα περισσότερα από αυτά «από το σκέλος της Ρουμανίας», είπε ο Ορσέλ. Ο αντίκτυπος του συνδυασμού θα φανεί το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να περιλαμβάνει πληρωμές, χρηματοδότηση εμπορίου και δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές.

«Για παράδειγμα, στη συμβουλευτική ή στην κεφαλαιαγορά, θα συνεργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο με μια κοινή λίστα στόχων όπου μπορούμε να φέρουμε μεγαλύτερο εύρος όσον αφορά την ικανότητα risk capital», είπε ο Ορσέλ

Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να πουλά τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Bank και να ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη. Για την Alpha, η οποία κατέχει σχεδόν το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού συνεργάτη «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για αυτές τις εταιρείες», ανέφερε  ο κ.. Ψάλτης.

Διαβάστε ακόμη: