Στην ανταμοιβή των μετόχων τους είτε με μετρητά είτε συνδυαστικά και με επαναγορά μετοχών προχωρούν οι τράπεζες, όπως ανακοίνωσαν οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank μέσα στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, με το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ θα ανταμείψει η διοίκηση της Alpha Bank τους μετόχους της τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη.

Το ποσό θα καταβληθεί συνδυαστικά, συνδυάζοντας διανομή μερίσματος και επαναγορά μετοχών, την οποία θα κρίνει κάθε φορά η κατάσταση στις αγορές και η βέλτιστη χρήση των κεφαλαίων της Τράπεζας.

Οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο θα ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2024, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η απόφαση για διανομή φέτος 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους, 50% με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback), δεν θα βρει εμπόδια για έγκριση από τον επόπτη, καθώς δεν αλλάζει το συνολικό ύψος επιβράβευσης των μετόχων που έχει υποβάλει ως αίτημα στον SSM η Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, τα 122 εκατ. ευρώ από τη χρήση του 2023 θα διατεθούν 61 εκατ. ευρώ ως μέρισμα (0,026 ευρώ ανά μετοχή, μερισματική απόδοση 1,6%), ενώ τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ θα στραφούν σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων.

H απάντηση του SSM αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού και η επαναγορά μετοχών θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη γενική συνέλευση προς τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ενεργοποίηση buyback θα αποτελέσει στήριγμα για τη μετοχή, στην προσπάθεια να καλύψει το μεγάλο χάσμα αποτίμησης έναντι των υπολοίπων.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα από trading και οι χαμηλότερες προβλέψεις με ελαφρώς υψηλότερο δείκτη κάλυψης, έκαναν τη διαφορά για την Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από trading διαμορφώθηκαν στα 37,8 εκατ. ευρώ (ως αποτέλεσμα κερδών λόγω της αναδιάταξης του χαρτοφυλακίου ομολόγων) ξεπερνώντας κατά πολύ τον «πήχυ» που έβαζε το consensus στα 15 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 211 εκατ. ευρώ που αποτελεί και το υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από αυτού του τρίτου τριμήνου του 2007, υπερβαίνοντας κατά 8% τις εκτιμήσεις των αναλυτών (στα 195 εκατ. ευρώ), ενώ τα λειτουργικά έσοδα υπεράβησαν κατά 4% την εκτίμηση του consensus, φτάνοντας τα 560 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική στα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμεινε ελαφρώς καλύτερη από το guidance που έχει τεθεί για φέτος.

Αυτά ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 420 εκατ. ευρώ, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) να υποχωρεί ελαφρώς κατά 10 μονάδες βάσης, σε τριμηνιαία βάση, στο 2,3%.

Σημαντική υπέρβαση πέτυχε η τράπεζα ωστόσο στο πεδίο των προβλέψεων, καθώς διαμορφώθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 12% χαμηλότερα από τη θέση των αναλυτών (72 εκατ. ευρώ), με το δείκτη κάλυψης να αυξάνεται παρ’όλα αυτά, ελαφρώς, στο 46%.

Τα NPEs του ομίλου μειώθηκαν κατά 17 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 2,22 δισ. ευρώ, με αρνητικό οργανικό σχηματισμό και υπό το βάρος της τελευταίας παραμέτρου.

Επιπλέον, οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν, 12% σε ετήσια βάση (στα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο εκ των οποίων 1,7 αφορά επιχειρήσεις), με τα δάνεια του ομίλου να παρουσιάζουν αύξηση 1% σε τριμηνιαία, φτάνοντας στα 29,9 δισ. ευρώ, με την αύξηση να προέρχεται εξίσου από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν ελαφρώς στα 47,3 δισ. ευρώ για τον όμιλο, από 48,4 δισ. στα τέλη του 2023, με τα 0,9 δισ. να αφορούν σε αποπληρωμές και επενδύσεις από εταιρείες και τα 0,4 δισ. να μεταφέρονται από τα ιδιώτες στο asset management, που διεύρυνε την παρουσία του στα 17,2 δισ. ευρώ, από 15,7 δισ. στα τέλη του 2023, με εισροές 1,8 δισ. ευρώ (0,7 δισ. αφορά διαφορά σε αποτιμήσεις).

Μέρισμα μόνο σε μετρητά από την Eurobank

Η Eurobank από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι η πληρωμή του μερίσματος που θα διανείμει στους μετόχους της, και που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών του 2023 δηλαδή άνω των 9 σεντς ανά μετοχή, θα γίνει μόνο με μετρητά.

Στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι “Στόχος είναι το 2025 να διανεμηθεί το 40% των κερδών του 2024 και το 2026 το 50%. Για τις δύο αυτές επόμενες χρονιές θα εξετάσουμε την επιλογή η διάθεση να αποτελείται από ένα μείγμα μετρητών και share buyback”.

Άνοδο 50,1% σε ετήσια βάση σημείωσαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 φτάνοντας τα 383 εκατ. ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού, τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 287 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Καραβίας εμφανίστηκε βέβαιος πως το 2024 η πιστωτική επέκταση θα είναι ισχυρότερη από πέρυσι, εστιάζοντας στις επιδόσεις της τράπεζας σε αυτό τον τομέα.

Η Eurobank πέτυχε οργανική αύξηση ύψους 400 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την ανάπτυξη να προέρχεται κυρίως από επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα και δάνεια λιανικής στη Βουλγαρία.

Η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε στην καλή απόδοση του πρώτου τριμήνου, η οποία αποτελεί μια θετική βάση εκκίνησης για την επίτευξη του στόχου που προβλέπει νέες εκταμιεύσεις για το σύνολο του έτους 2,3 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 1 δισ. ευρώ στις αγορές της Νότιας Ευρώπης).

Το α’ τρίμηνο του 2024 τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,7 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 25,1 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 9,7 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,5 δισ. ευρώ.

Για την επικείμενη συγχώνευση με την Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Καραβίας ενημέρωσε τους αναλυτές ότι οι εγκρίσεις από τους επόπτες αναμένονται, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αμέσως μετά θα γίνει η συναλλαγή συγχώνευσης του ποσοστού που σήμερα ελέγχει η Eurobank και εν συνεχεία η τράπεζα θα προχωρήσει στην Δημόσια Πρόταση.

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες για την Eurobank, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 145 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023 και να συνεισφέρουν κατά 37,7% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Παράλληλα, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι “οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δεν φαίνεται ότι αλλάζουν την αρχική πρόβλεψη για ήπια εξέλιξη και δεν αποτελούν νέα τάση”, και πρόσθεσε ότι “το 2024 ο δείκτης NPE θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με τα τωρινά, δηλαδή περίπου στο 3%”. Ο δείκτης NPE παραμένει σταθερός στο 3% στην Ελλάδα, στο 2,6% στη Βουλγαρία και στο 2,3% στην Κύπρο.

Το ύψος των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώνεται πλέον στα 1,3 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη: