Η αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες κατά 360 εκατ ευρώ, η περιστολή του λειτουργικού κόστους κατά 60 εκατ ευρώ το χρόνο, η βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 25% είναι ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος μετασχηματισμού της Alpha Bank.

Alpha Bank και επενδύσεις

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος η Alpha έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί συνολικές επενδύσεις και δαπάνες ύψους 430 εκατ ευρώ. Στόχος είναι επιπλέον έσοδα 60 εκατ ευρώ από τόκους και 65 εκατ ευρώ από προμήθειες μέσα σε 4 χρόνια στη λιανική τραπεζική, όπως και αύξηση εσόδων από τόκους κατά 200 εκατ ευρώ και 35 εκατ ευρώ από προμήθειες στην τραπεζική επιχειρήσεων.

Στην πορεία του προγράμματος που «αλλάζει δομικά την τράπεζα» αναφέρθηκε χθες ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης,  σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αλλάζουμε την τράπεζα και διαμορφώνουμε το τραπεζικό τοπίο της Ελλάδας».

Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλάζουμε την οργάνωσή μας, τις διαδικασίες μας, τα προϊόντα και τα συστήματά μας, ώστε να προσφέρουμε σε κάθε τμήμα της πελατείας μας, τις υπηρεσίες που χρειάζεται, στον χρόνο και με τον τρόπο που τις χρειάζεται. Παράλληλα, ψηφιοποιούμε την καθημερινή εξυπηρέτηση του πελάτη σε σειρά συναλλαγών και στις πωλήσεις απλών προϊόντων.

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού Alpha Bank ξεκίνησε το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Αξονες του είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η τεχνολογία, το νέο λειτουργικό μοντέλο, το κοινωνικό αποτύπωμα.

Υιοθετούμε μία κουλτούρα που κινητοποιεί και δεν αποτρέπει, η ακεραιότητα και η συνεργασία είναι βασικές μας αρχές σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Μετασχηματισμού και την επίτευξη του επιχειρησιακού μας  σχεδιασμού, προχωρούμε σε συνολικές επενδύσεις 430 εκατ ευρώ, ανέφερε ο κ.  Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής Chief Financial Officer της Alpha Bank και συμπλήρωσε: Έχοντας πλέον δρομολογήσει την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού από το βάρος  των ΜΕΑ και μετά την πρόσφατη ΑΜΚ, βάζουμε πλώρη για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, έχοντας όλα  τα απαραίτητα εφόδια για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημά μας.

Στα νέα εργαλεία και μεθοδολογίες  στον χώρο των ψηφιακών πωλήσεων, που στοχεύουν στην παροχή εξατομικευμένων online προϊόντων και  υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Όπως είπε ο κ. Φιλάρετος  άμεσος στόχος είναι η χορήγηση δανείων στα εναλλακτικά  δίκτυα, όπως είναι  μικρά καταναλωτικά στο myAlpha mobile και στη συνέχεια στο Web banking καθώς και  στο check-out των digital retailers. Επίσης σημείωσε ότι αντίστοιχη προσπάθεια ξεκινάει και στο Wholesale Banking, με προτεραιότητα το Customer Journey για πιστοδοτήσεις μικρών και μεσαίων  επιχειρήσεων.

Στα δύο νέα  Επιχειρηματικά Κέντρα  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα φέρει ορθολογικότερο καταμερισμό της πελατείας και  βελτίωση του Customer Experience, καθώς και μία νέα ομάδα πωλήσεων προϊόντων συναλλακτικής τραπεζικής,  ώστε να ενισχυθεί το μερίδιο και τα έσοδα της τράπεζας από τα προϊόντα αυτά, αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank.

Από την πλευρά της η κα Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια – Chief Transformation Officer, ανέλυσε τις  θεματικές ενότητες του προγράμματος μετασχηματισμού και αφορούν: Τον Πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της τραπεζικής επιχειρήσεων –με έμφαση και στα εναλλακτικά δίκτυα- και της τραπεζικής ιδιωτών με εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πιο γρήγορες εγκρίσεις και εκταμιεύσεις δανείων. Καινοτομία και  βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας, με τη  χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αυτοματοποίησης και τη μείωση των λειτουργικών  εξόδων.  Τεχνολογικό μετασχηματισμό και ανάδειξη του  Ανθρώπινου Δυναμικού.