Πιο κοντά στο στόχο της, που είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, έρχεται η Alpha Bank με την πώληση του project Sky στην Cerberus.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα περιορίζεται στο 13%, και μειώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό ο δείκτης των προβληματικών δανείων στην Κύπρο.

Η συναλλαγή του «Project Sky», ύψους 2,4 δις ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του έτους και είναι η μεγαλύτερη πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων που έχει ποτέ πραγματοποιήσει ελληνική τράπεζα και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κύπρο.

Η Alpha Bank χρειάστηκε μόλις 6 μήνες για την υλοποίηση του Project Sky και κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και τίμημα υψηλότερο των αρχικών προσδοκιών.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από σύνθετα projects real estate με έκθεση, τόσο σε δανειολήπτες retail και wholesale, από όλους τους τύπους ανοιγμάτων wholesale, ΜμΕ, λιανικής τραπεζικής όσο και από ανακτηθέντα ακίνητα ύψους 200 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα απαλλάσσεται όχι μόνο από το στοκ των προβληματικών δανείων, αλλά και από το μεγαλύτερο τμήμα των REOs στην κυπριακή αγορά.

Και όπως αναφέρουν πηγές της Alpha Bank, η ολοκλήρωση του Project Sky σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των μεγάλων συναλλαγών εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, που υλοποιήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως ακριβώς προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο Tomorrow.

Και ακόμα επισημαίνεται πως τα χαρτοφυλάκια που θα δρομολογηθούν προς πώληση είναι ύψους περίπου 1 δις ευρώ, ενώ για το υπολειπόμενο stock ΜΕΑ, προβλέπεται οργανική αντιμετώπισή του.