Με άλμα 2% υποδέχεται το χρηματιστήριο του Παρισιού τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας σημείωσε άλμα για να ηγηθεί των κερδών μεταξύ των περιφερειακών αγορών, με τις γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole να σημειώνουν άνοδο μεταξύ 4,8% και 7,9%, σύμφωνα με το Reuters.

Το RN της Λεπέν και οι σύμμαχοί του συγκέντρωσαν το 33% των ψήφων, ακολουθούμενο από το αριστερό μπλοκ με 28% και τους κεντρώους του προέδρου Μακρόν με μόλις 20%, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον επαναληπτικό γύρο της 7ης Ιουλίου.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν ως επί το πλείστον μια περίπτωση του “αγοράστε τη φήμη, πουλήστε το γεγονός” και της φημολογίας ότι ο Εθνικός Συναγερμός μπορεί να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, δήλωσε ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος αναλυτής της Swissquote Bank.

Σε υψηλά δύο εβδομάδων το ευρώ

Το ευρώ άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς ο πρώτος γύρος των πρόωρων εκλογών-σοκ στη Γαλλία έφερε την ακροδεξιά στην πρώτη θέση, ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα του β’ γύρου της 7ης Ιουλίου, με κυρίαρχο διακύβευμα αν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας για τον δεύτερο γύρο. Δημοσκόπηση έδειξε ότι το RN μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με το Reuters.

Το ευρώ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί κατά 0,8% από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές στις 9 Ιουνίου, ανήλθε σε ανώτατο επίπεδο άνω των δύο εβδομάδων στο 1,076175 δολάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Τελευταία σημείωνε άνοδο 0,4% στα 1,075425 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη