Ένα νέο μνημείο για τον πάλαι ποτέ ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα σε πόλη της βορειοδυτικής Ρωσίας έπειτα από «εκκλήσεις του κοινού», όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Γκεόργκι Φιλιμόνοφ, κυβερνήτης της Βολογκντά, έδωσε στην δημοσιότητα την Παρασκευή βίντεο που δείχνει εργάτες να εκτελούν τις τελευταίες εργασίες σε ένα άγαλμα σε φυσικό μέγεθος του Στάλιν, ο οποίος κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση με σιδηρά πυγμή από το 1924 έως τον θάνατό του το 1953.

Ο Φιλιμόνοφ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του πέρυσι από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το άγαλμα θα ανεγερθεί στην ιστορική πόλη Βολογκντά, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων και βρίσκεται περίπου 450 χλμ. βόρεια της Μόσχας.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από εκκλήσεις του κοινού προς εμάς», έγραψε ο Φιλιμόνοφ στο κανάλι του στο Telegram.

Είπε ότι το άγαλμα θα τοποθετηθεί κοντά σ’ ένα σπίτι στο οποίο ο Στάλιν ζούσε από το 1911 έως το 1912 όταν εξορίστηκε στην επαρχία λόγω της επαναστατικής του δράσης.

Πολλά αγάλματα και προτομές του Στάλιν απομακρύνθηκαν μετά τον θάνατό του, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία -τον οποίο ο Πούτιν παρουσιάζει ως υπαρξιακή μάχη παρόμοια με τη μάχη κατά των Ναζί– έχει οδηγήσει στην ανέγερση νέων μνημείων σε ορισμένα μέρη.

Στην ανάρτησή του, ο Φιλιμόνοφ φάνηκε να αναμένει αντιδράσεις για το νέο άγαλμα.

«Με κάθε κατανόηση της διφορούμενης ερμηνείας του ρόλου της προσωπικότητας [ενν. του Στάλιν], πρέπει να αναγνωρίζουμε τα μεγάλα επιτεύγματα, να γνωρίζουμε την ιστορία της χώρας μας, να την τιμούμε και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν», έγραψε.

Βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν ο Φιλιμόνοφ αποδεικνύουν τη συμπάθειά του για τους Σοβιετικούς ηγέτες. Φωτογραφίες των αρχηγών της μυστικής αστυνομίας Λαυρέντι Μπέρια και Φέλιξ Ντζερζίνσκι κρέμονται στους τοίχους του γραφείου του. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει έναν πίνακα που τον απεικονίζει να σφίγγει το χέρι με τον Στάλιν, ο οποίος κρέμεται στο δωμάτιο υποδοχής του, ως «εννοιολογικό».

Ο Φιλιμόνοφ δήλωσε επίσης σήμερα ότι υπήρχαν σχέδια να τοποθετηθεί ένα μνημείο για τον Ιβάν Δ’, που υπήρξε τσάρος της Ρωσίας τον 16ο αιώνα και που επί των ημερών του άρχισε η κατασκευή του Κρεμλίνου της Βολογκντά.

Ευρέως γνωστός ως Ιβάν ο Τρομερός, η βασιλεία του στιγματίσθηκε από τις βίαιες εκκαθαρίσεις της ρωσικής αριστοκρατίας και τους αποτυχημένους πολέμους κατά της Σουηδίας και της Πολωνίας.

Διαβάστε ακόμη: