Παρά τους σχεδιασμούς για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων η επιτροπή των λοιμοξολόγων έθεσε χθες στον Πρωθυπουργό το σενάριο του 3ου κύματος της πανδημίας ενσωματώνοντας συγχρόνως και την πρόβλεψη ότι το στέλεχος του νέου στελέχους του κορωνοιού (μεταλλαγμένου) θα παρουσιάσει μεγάλη διασπορά.
3ο κύμα τον Μάρτιο με μεταλλαγμένο ιό – Ανοίγει η αγορά για να… ξανακλείσει
Οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του πρώτου μήνα της Άνοιξης θα διανύουμε το υψηλότερο σημείο του 3ου κύματος της πανδημίας. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς που προγραμματίζεται πλέον από τον Φεβρουάριο και μετά, φαντάζει ως αδύνατο. Μέσα σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός καλείται να πάρει μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, να ανοίξει και άλλον ένα χώρο στον οποίο θα παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού, που είναι τα σχολεία του Γυμνασίου και του Λυκείου, την 1η Φεβρουαρίου. Τα σχολεία, ακόμα και αν ξανακλείσουν υπάρχει και η τηλεκπαίδευση. Η αγορά, όμως δεν αντέχει.
Σύννεφα στον τουρισμό, δεν «περπατάει» η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Όλα δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου θα είναι έτος δύσκολης διαχείρισης των μεγάλων συνεπειών της πανδημίας καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, το Μάρτιο που σχεδιάζεται να ανοίξει η εστίαση και οι αθλητικοί χώροι, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει. Στον τουρισμό, επίσης, οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που επισήμανε δημοσίως και η Ούρσουλα Φον Ντερλάινεν. Αυτή η εξέλιξη, κρατάει σε σκεπτικισμό πολλά διεθνή τουριστικά πρακτορεία καθώς η τουριστική κίνηση θα ήταν πιο εύκολη εάν γίνει ο εμβολιασμός των ευρωπαίων. Και βεβαίως, η νέα ολιγωρία των βόρειων χωρών της Ε.Ε βρίσκει θιγμένο των ευρωπαϊκό νότο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) που περιμένουν την στήριξη της οικονομίας τους μέσα από τον τουρισμό.
Μεγάλη απογοήτευση για την επιστρεπτέα προκαταβολή – Ο Τσίπρας ζητάει σεισάχθεια
Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί το μεγάλο οικονομικό μέτωπο με την αγορά. Δεν είναι μόνο οι κλάδοι που παραμένουν κλειστοί λόγω της πανδημίας. Το οικονομικό επιτελείο πήρε αρνητικά μηνύματα σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, κόβονται αιτήσεις επιχειρήσεων καθώς ένα μεγάλο ποσοστό (γύρω στο 30%) δεν είχε την απαιτούμενη απώλεια τζίρου ενώ κάποια στιγμή το Κράτος θα πρέπει να εισπράξει πίσω ένα μέρος του ποσού. Τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε μαγαζάτορες και το κύριο αίτημα τους είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή να… μην γίνει επιστρεπτέα. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ζητήσει τα ποσά πίσω και να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης όλων των χρεών τους. «Ζητάει σεισάχθεια της επιστρεπτέας και ο απογοητευμένος επαγγελματίας θα τον ακούσει» έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης. Το ίδιο στέλεχος ομολογούσε ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη θα είναι όταν θα χρειαστεί να ζητήσει πίσω τα χρήματα της επιστρεπτέας…
Αστάθμητος παράγοντας η έξοδος από την κρίση – Παραμένει το σενάριο των εκλογών
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα δεδομένα για τον Πρωθυπουργό είναι όλα ανοικτά. Κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει πότε θα εξέλθει η χώρα την κρίση και πότε θα αρχίσει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία. Και με δεδομένο την πολιτική κυριαρχία του στις δημοσκοπήσεις, από το μυαλό του Πρωθυπουργού δεν έχει βγει το θέμα του εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε έντονα σε συνέντευξή του τη πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να βγει από το αδιέξοδο της παρατεταμένης κρίσης. Να τονίσουμε και άλλο ένα αρνητικό στοιχείο. H Fitch Ratings, παρά τα όσα έγραφε ο εγχώριος Τύπος για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ κάνοντας αναφορά στις αδύναμες προοπτικές δυνητικής ανάπτυξης της Ελλάδας, στο υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος και στο μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι περισσότερες εκθέσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη και ανάκαμψη το έτος 2022. Και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις οικονομίες.
Του Περικλή Σωτηρίου