Κυριολεκτικά στα ύψη κινείται το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και τη διεκδίκηση επιδότησης για την αγορά και εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος, το οποίο θα μειώσει έως και 65% την κατανάλωση ρεύματος (και επομένως και των λογαριασμών ηλεκτρικού) για ζεστό νερό χρήσης.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, τα αιτήματα ένταξης στο πρόγραμμα κινούνται ήδη στις 280.000. Κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουν να υποβάλλονται με καταιγιστικό ρυθμό και τις τελευταίες δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από τότε που έσπασε το φράγμα των 200.000 αιτήσεων. Οι 80.000 νέες αιτήσεις, που υποβλήθηκαν στο μεταξύ, «μεταφράζονται» ούτε λίγο ούτε πολύ σε πάνω από 5.500 υποβολές ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα κλείσει στις 20 Ιουνίου, δηλαδή σε 12 ημέρες από σήμερα. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως αναθεωρούνται προς τα πάνω και οι εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των ενδιαφερομένων. Κι αυτό γιατί, αν η «προσέλευση» εξακολουθήσει να παραμένει σε παραπλήσια επίπεδα, τότε η διαδικασία θα κλείσει με τα αιτήματα να «φλερτάρουν», ή και να ξεπερνούν, τα 350.000.

Υπερκάλυψη του προϋπολογισμού

Όπως είναι γνωστό, ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν περίπου 120.000 ωφελούμενοι. Επομένως, ακόμη κι αν δεν υποβαλλόταν καμία νέα αίτηση έως τις 30 Ιουνίου, είναι προεξοφλημένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι θα μείνουν εκτός του πρώτου «κύματος» ένταξης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το πρώτο «κύμα» θα προκύψει με την κατάταξη όλων των αιτήσεων σε σειρά προτεραιότητας, με βάση μία σειρά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, καθώς και το αν υπάρχουν στην οικογένεια μέλη ΑμεΑ ή εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, θα πριμοδοτηθούν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Ωστόσο, από όσα νοικοκυριά δεν εξασφαλίσουν ενίσχυση, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, ώστε σε επόμενη φάση να συνεχιστούν οι υπαγωγές στο πρόγραμμα. Μία τέτοια δυνατότητα θα δοθεί από τα ποσά που θα αποδεσμευθούν από ωφελούμενους οι οποίοι τελικά δεν θα εξαργυρώσουν το voucher – όπως έχει ήδη συμβεί στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Επίσης, δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα εξευρεθούν στην πορεία νέα κεφάλαια για την αύξηση των δικαιούχων.

Διαβάστε περισσότερα