Μαθαίνω ότι εσχάτως, τα δεδομένα που υπήρχαν ως προς το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ, έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται, για πολλούς και ποικίλους λόγους!

Κατ’ αρχήν, η διοίκηση του ΤΧΣ, που βρίσκεται σε απευθείας (κοινή) γραμμή με την Διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, έχει κρατήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι τόσο στο placement, όσο και στην αύξηση κεφαλαίου που θα επακολουθήσει, φέρνοντας σοβαρές αντιρρήσεις τόσο για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση, όσο και για το γεγονός ότι θα απωλέσει σοβαρό περιουσιακό στοιχείο, επιρροή, ρόλο και παρέμβαση!

Και υπό αυτή την έννοια επιχειρεί μέσω προσβάσεων στον SSM και την Φρανκφούρτη να αποκρούσει την κυβερνητική βούληση ή έστω να την πάει πιο πίσω από τον Μάρτιο, που είχε προγραμματισθεί. Επικαλούμενο εκτός των άλλων και την συγκυρία στις διεθνείς αγορές με αφορμή τη μετάλλαξη «Όμικρον» του κορoνοιού!

Την ίδια στιγμή, ασφαλείς πληροφορίες (που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης) αναφέρουν ότι ο «χάρτης των επενδυτών» τους οποίους είχε προσεγγίσει ο διεθνής οίκος- σύμβουλος της κυβέρνησης, για να πάρουν το 20% της Εθνικής τράπεζας μέσω του placement από το ΤΧΣ, αλλάζει!

Η σχετική λίστα ξανά γράφεται και σβήνεται, όπου στο «διά ταύτα» κατόπιν διαβουλεύσεων σε υψηλό επίπεδο, διαγράφονται ονόματα επιχειρηματιών, που θα μετείχαν ενεργά στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, με το ένα εξ αυτών να προκαλεί εντύπωση (!!!) και να οδηγεί σε συνειρμούς και δεύτερες σκέψεις…

Και υπό αυτή την έννοια, ο διεθνής συντονιστής – σύμβουλος της κυβέρνησης, με τις πανθομολογούμενες επιτυχίες σε αντίστοιχα projects στην ελληνική αγορά, κάνει στροφή και επανεξετάζει «πρόσωπα», τακτικές και επιλογή του κατάλληλου χρόνου!


Γιατί «έχασαν τον ύπνο τους» Πατέλης και Σταϊκούρας! Η επενδυτική βαθμίδα και το σοκ από τη σιωπή της Moody’s!

Για να ξέρετε, το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα εντός του 2022, δεν πρέπει να θεωρείται ούτε βέβαιο, ούτε εξασφαλισμένο, παρά τις σχετικές προβλέψεις από ξένους οίκους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας είναι εξαιρετικά ανήσυχοι ως προς το κατά πόσο τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει επενδυτική βαθμίδα, που της εξασφαλίζει εκτός των άλλων και τις ροές της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Ζήτημα μείζον και καθοριστικό όπως άλλωστε το έχει επισημάνει – και επιμένει σε αυτό- ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας!

Μου λένε μάλιστα καλά πληροφορημένοι κύκλοι, πως στο άκουσμα της αναβολής της αναμενόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από την Moody’s, η οποία, όπως προηγουμένως η Standard & Poor’s, επέλεξε και αυτή τον δρόμο της σιωπής, Πατέλης και Σταϊκούρας «έχασαν τον ύπνο τους»!!!

Καθώς είχαν σίγουρο ότι η Moody’s θα αναβάθμιζε την οικονομία και όπως είναι εύλογο, η σιωπή και η αναβολή προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση και προβληματισμό!

Καθώς η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει τα σύνορα της χώρας για ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, εντάσσοντας την μεταξύ των υγιών και ασφαλών οικονομιών του πλανήτη, όπου το ρίσκο είναι χαμηλό, ενώ παράλληλα η επενδυτική βαθμίδα σε μεγάλο βαθμό διασφαλίζει την διατήρηση αγοράς από την ΕΚΤ των ομολόγων, θα συνεχιστεί δηλαδή ανελλιπώς η ροή χρηματοδότησης που την χρειάζεται πολύ η χώρα λόγω και της συγκυρίας του κορωνοιού καθώς και των ειδικών βοηθημάτων και κρατικών ενισχύσεων που λαμβάνουν χώρα συνεχώς λόγω της πανδημίας!


 Τα ξαναβρήκαν Κικίλιας – Νικήτας!

Καλά – και σε βάθος – ενημερωμένες πηγές μου αποκάλυψαν ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε μια «ιστορική» επανασύνδεση, δυο προβεβλημένων πολιτικών ανδρών, η φιλία των οποίων ήταν γνωστή στην πιάτσα, τόσο πέριξ του κοινοβουλίου, όσο και της Πλατείας Κολωνακίου!

Κύκλοι που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα με πληροφορούν ότι οι σχέσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Β. Κικίλια και του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, έχουν αποκατασταθεί, μετά από μια μακρά περίοδο που οι δύο άνδρες και πρώην «κολλητοί» είχαν αποστασιοποιηθεί ο ένας από τον άλλο και είχαν διακόψει τις κοινωνικές σχέσεις!

Όπως ενημερώνουν τη στήλη πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, η επανασύνδεση των δύο ανδρών, κατόπιν μεσολάβησης κοινών φίλων, έλαβε χώρα με ορίζοντα τις προσεχείς εθνικές εκλογές και ειδικότερα με φόντο την εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών όπου Κικίλιας και Κακλαμάνης κατεβαίνουν ως υποψήφιοι με το κόμμα της ΝΔ και θα κονταροχτυπηθούν με άλλα προβεβλημένα και ισχυρά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όπως ο Δ. Αβραμόπουλος, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Θ. Πλεύρης και άλλοι…

Σε απλά λόγια, οι δυο άνδρες, μετά την απότομη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων, τα «ξαναέφτιαξαν», αποσκοπώντας να συγκροτήσουν ένα δίπολο στην Α’ Αθήνας που θα τους εξασφαλίσει την άνετη επανεκλογή!

Οπότε προβλέπω να αναβιώνει η θρυλική παρέα της οδού Κανάρη και οι συναθροίσεις στο καφέ του φίλου μου του Πητ στην Μηλιώνη!


Ο Σταθόπουλος, οι καναλάρχες και τα ποσοστά μειοψηφίας!

Όπως έχουμε πρώτοι αποκαλύψει, ο Ν. Σταθόπουλος, της BC Partners, που ήδη έχει αποκτήσει μέσω της θυγατρικής της United media, την οποία τρέχει ο Σέρβος εκατομμυριούχος Τσόλακ, Fothnet και Wind, βρίσκεται σε συζητήσεις με καναλάρχες για την απόκτηση όχι ενός αλλά δύο τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας!

Η αρχή έγινε με τον Ιβάν Σαββίδη και τις συζητήσεις για το Open, μια διαπραγμάτευση που δεν προχώρησε κυρίως λόγω της «εξαφάνισης» Σαββίδη από τα ελληνικά δρώμενα και της φημολογίας για σοβαρά προβλήματα, υγείας ή οικονομικά, που πιθανόν αντιμετωπίζει ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας!

Στη συνέχεια ο Ν. Σταθόπουλος, μετά το ναυάγιο με το Open, φέρεται να άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια που διαθέτει δύο τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Οι συζητήσεις την ώρα τούτη έχουν παγώσει καθώς η επιχειρηματική οικογένεια δεν προτίθεται να πωλήσει το 51% των μετοχών των τηλεοπτικών σταθμών αλλά ποσοστά μειοψηφίας.

Την ίδια ώρα ο Ν. Σταθόπουλος συνομίλησε και με άλλους καναλάρχες, αναζητώντας λύση ή λύσεις!

Ωστόσο μέχρι στιγμής από δύο ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών συνάντησε επίσης άρνηση να του πουλήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών!

Υπό αυτή την έννοια ο Ν. Σταθόπουλος, ο επονομαζόμενος στην καλή κοινωνία και το διεθνές τζετ σετ ως ο «Πρίγκιπας» των private equity funds, ή θα μείνει έξω από το εγχώριο τηλεοπτικό παιχνίδι ή θα εξαναγκαστεί λόγω συνθηκών, να αποκτήσει μειοψηφικά ποσοστά σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε απλά λόγια να τους χρηματοδοτήσει δωρεάν χωρίς να έχει έλεγχο στο μάνατζμεντ, το πρόγραμμα, τα δελτία ειδήσεων και την πολιτική – και όχι μόνο- γραμμή!