Η Τουρκία μελετά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών στις χορηγήσεις δανείων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σε μια ένδειξη ότι οι αρχές προσανατολίζονται σταδιακά προς την ελάφρυνση των χρηματοδοτικών συνθηκών.

Κεντρικό θέμα των εσωτερικών διαβουλεύσεων αποτελεί η πιθανή αύξηση του μηνιαίου ορίου πιστωτικής επέκτασης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο σήμερα είναι περιορισμένο στο 2,5% ανά μήνα.

Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν την παραγωγή τους λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού, ενώ η πίεση για μείωση του κόστους χρηματοδότησης εντείνεται. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το μέσο επιτόκιο για εμπορικά δάνεια άγγιξε το 63% την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου.

Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) θα ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων από το επόμενο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Ιουλίου, με πρώτη κίνηση πιθανώς από το σημερινό 46%.

Η CBRT είχε «παγώσει» αιφνιδιαστικά τον κύκλο μείωσης επιτοκίων τον Μάρτιο, μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέλιξη που προκάλεσε αναταραχή και μαζικές πωλήσεις τουρκικών τίτλων σε λίρες.

Για να συγκρατήσει την υποτίμηση της λίρας και τον πληθωρισμό, η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 46% (από 42,5%) και ταυτόχρονα διατήρησε αυστηρές συνθήκες ρευστότητας, χρηματοδοτώντας τις τράπεζες με το ακριβότερο επιτόκιο του 49%.

Αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, πηγές τονίζουν ότι έχει παρατηρηθεί βελτίωση στη συμπεριφορά τιμολόγησης των επιχειρήσεων, στοιχείο που η CBRT είχε θέσει ως προϋπόθεση για την όποια χαλάρωση. Η αυστηρή νομισματική στάση έχει ήδη φέρει «καρπούς», με τον ετήσιο πληθωρισμό να υποχωρεί στο 35,4% τον Μάιο, καλύτερα από τις προβλέψεις.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η αλλαγή στο όριο πιστωτικής επέκτασης θα ανακοινωθεί πριν ή μετά την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη: