Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η 39χρονη Αλίνα Καμπάεβα είναι σύντροφος του Βλαντιμίρ Πούτιν και μητέρα τουλάχιστον τριών παιδιών του. Υπάρχουν υποψίες ότι η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής διαδραματίζει ρόλο στην απόκρυψη της προσωπικής περιουσίας του Πούτιν εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, και παραμένει πιθανός στόχος κυρώσεων.

Όμως, με μια απόφαση της τελευταίας στιγμής το όνομά της βγήκε από τη λίστα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που συζητούν αυτή την κίνηση, είναι πως η επιβολή κυρώσεων στην Καμπάεβα θα θεωρηθεί τόσο προσωπικό πλήγμα για τον Πούτιν, που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Αλίνα Καμπάεβα, το οποίο παραμένει σε αναμονή, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα. Η επιβολή τους παραμένει στο τραπέζι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αλίνα Καμπάεβα: Γιατί κανείς δεν πειράζει την αγαπημένη του Βλαντιμίρ Πούτιν

Μία κίνηση κατά της Καμπάεβα είναι ανάμεσα στις ενέργειες που θεωρούνται αρκετά συγκρουσιακές ώστε να περιπλέξουν περαιτέρω τις προσπάθειες για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, λένε αξιωματούχοι.

Συνήθως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεργάζονται για να προετοιμαστούν τα πακέτα κυρώσεων. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συχνά πρέπει να δώσει έγκριση, προτού ανακοινωθεί ένα πακέτο. Στην περίπτωση της Καμπάεβα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει τις κυρώσεις σε βάρος της, αλλά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την τελευταία στιγμή απέσυρε το όνομά της από τη λίστα που αναμενόταν να ανακοινωθεί, αναφέρουν οι πληροφορίες της WSJ.

«Έχουμε προετοιμάσει κυρώσεις για διάφορους ανθρώπους που δεν έχουν επιβληθεί ακόμη και συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε το πότε θα επιβάλουμε αυτές τις κυρώσεις, για μέγιστο αντίκτυπο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πρόκληση, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι να προβλέψουν αν η επιβολή κυρώσεων στην Αλίνα Καμπάεβα θα έχει αντίκτυπο και ποιος θα είναι αυτός. Παραδέχονται ότι οι κυρώσεις δεν θα άλλαζαν τη δυναμική στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα ο Πούτιν «να αντιδράσει με επιθετικό τρόπο», σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αλίνα Καμπάεβα: Γιατί κανείς δεν πειράζει την αγαπημένη του Βλαντιμίρ Πούτιν

Αλίνα Καμπάεβα: Κανείς δεν την πειράζει

Το Σάββατο η Καμπάεβα έκανε σπάνια δημόσια εμφάνιση σε κλειστό στάδιο της Μόσχας, για την παρουσίαση αγώνων ρυθμικής γυμναστικής που φέρουν το όνομά της. Στάθηκε μπροστά από πινακίδα καλυμμένη με το «Ζ», το σύμβολο υποστήριξης του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία που σχετίζεται με τον πόλεμο, πρέπει να περάσουμε αυτές τις ιστορίες στις επόμενες γενιές», είπε. Η ρωσική γυμναστική θα γίνει πιο ισχυρή από τη διεθνή απομόνωση, συμπλήρωσε. «Μόνο θα κερδίσουμε από αυτό».

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει την οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στον Πούτιν και την Αλίνα Καμπάεβα. Ο ίδιος, απαντώντας το 2008 σε σχετικά δημοσιεύματα, είχε δηλώσει: «Πάντα αντιπαθούσα εκείνους που εισβάλλουν στις ιδιωτικές υποθέσεις άλλων».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποκτήσει δύο κόρες με την πρώην σύζυγό του, Λουντμίλα: την 35χρονη Κατερίνα Τικχόνοβα και την 36χρονη Μαρία Βορόντσοβα, σε βάρος των οποίων ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Αλίνα Καμπάεβα: Γιατί κανείς δεν πειράζει την αγαπημένη του Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Αλίνα Καμπάεβα και η οικογένειά της έχουν πλουτίσει μέσω των διασυνδέσεων με ανθρώπους στον στενό κύκλο του Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Από το 2013 η ίδια και συγγενείς της έχουν αποκτήσει έξι διαμερίσματα, δύο σπίτια και οικόπεδα σε τέσσερις από τις πιο ακριβές περιοχές της Ρωσίας.

Απόρρητη έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, κατονόμαζε την Καμπάεβα ως δικαιούχο της περιουσίας του Πούτιν, σύμφωνα με την WSJ.

Μετά τον πρωταθλητισμό, η 39χρονη μπήκε στην πολιτική και έως το 2014 ήταν βουλευτής του κόμματος του Πούτιν. Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της New Media Group που ελέγχει φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό. Το 2018 οι ετήσιες απολαβές της φέρεται να ήταν περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια.

Για μακρές περιόδους η Αλίνα Καμπάεβα έχει ζήσει στην Ελβετία, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πρόσφατα η ουκρανική Βουλή με επιστολή προς την κυβέρνηση της Ελβετίας ζήτησε να απαγορευθεί στην 39χρονη η είσοδος στη χώρα και να κατασχεθούν τα όποια ακίνητα της ανήκουν. Η ελβετική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν έχει καμία ένδειξη ότι η Καμπάεβα βρίσκεται στη χώρα.