Την επιβολή κυρώσεων και στην Αλίνα Καμπάεβα, τη Ρωσίδα χρυσή Ολυμπιονίκη και ερωμένη του Βλαντίμιρ Πούτιν, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προκαταρκτική λίστα του νέου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που μένει να εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ περιγράφει την Καμπάεβα – μητέρα δύο κρυφών γιων του Ρώσου προέδρου όπως υποστήριξε πρόσφατα η ελβετική εφημερίδα Sonntagszeitung – ως «στενά συνδεδεμένη τον πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν», όπως μετέδωσε πρώτο το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφο με λεπτομέρειες για τις πιθανές κυρώσεις της Ένωσης.

Το έκτο πακέτο των κυρώσεων συζητούν σήμερα πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ με βασικό θέμα τη σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι ο ρωσικός όμιλος ΜΜΕ National Media Group, του οποίου πρόεδρος είναι η Καμπάεβα, χρησιμοποιεί συχνά τη θέση του για να προωθεί την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Η Καμπάεβα είναι ένα από τα δεκάδες άτομα από τη Ρωσία που θα αντιμετωπίσουν ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο των νέων, υπό συζήτηση, κυρώσεων.

Και οι ΗΠΑ μελετούσαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Καμπάεβα, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προχώρησε ακόμη λόγω ανησυχιών για κλιμάκωση της κόντρας με τον Πούτιν, δεδομένης της προσωπικής φύσης της σχέσης του, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα η Wall Street Journal. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα επιμένοντας ότι ουδείς είναι ασφαλής από κυρώσεις.

Ποια είναι η Καμπάεβα

Τo 2008 η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Korrespondent αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον κρυφό δεσμό του Πούτιν με την Καμπάεβα, αλλά το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά το ρεπορτάζ και η εφημερίδα έκλεισε λίγο αργότερα, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Πούτιν ανακοίνωσε το διαζύγιό του από την επί τρεις δεκαετίες σύζυγό του, Λουντμίλα Αλεξάντροβνα Πούτινα, πέντε χρόνια αργότερα.

Η Καμπάεβα, «η πιο ευλύγιστη γυναίκα της Ρωσίας», όπως αποκαλείτο κάποτε, είχε κατακτήσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στη ρυθμική γυμναστική, 14 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και άλλα 21 σε ευρωπαϊκά, ενώ ήταν σημαιοφόρος στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σότσι το 2014. Μετά τη λήξη της αθλητικής της καριέρας έκανε στροφή στην πολιτική και επί σχεδόν επτά χρόνια ήταν βουλευτής με την «Ενωμένη Ρωσία», το κόμμα του Πούτιν, προτού αναλάβει, παρά την έλλειψη σχετικής εμπειρίας, τα ηνία του ομίλου ΜΜΕ, που υποστηρίζει το Κρεμλίνο.

ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιβάλει αλλεπάλληλες κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας, μεταξύ άλλων και στις κόρες του Πούτιν, Μαρία Βοροντσόβα και Κατερίνα Τιχόνοβα αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.