«Ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοσθεί στη βαρβαρότητα, ούτε και θα αυτοκτονήσει», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα, ενώ, προσέθεσε πως «έργα που έμειναν για τρία χρόνια στις μακέτες, ώστε να εξαγγελθούν και αυτά, όπως φαίνεται, ως προϊόν υποκλοπής».

«Πιο έμπειροι, έτοιμοι και υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις, συμφέροντα και απειλές.

Άλλωστε, αυτά είναι παράσημα για εμάς» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που δεν μπορεί κανείς να στερήσει σε μία κοινωνία, είναι η προοπτική».

«Όταν η πολιτική ευτελίζεται με τον κυνισμό, το ψέμα, τον χρηματισμό και την προπαγάνδα, τότε η κοινωνία γυρίζει την πλάτη» παρατήρησε, επισημαίνοντας πως «διαπιστευτήριά μας, αποτελούν οι “μάχες” που δώσαμε, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση και καθεμία, είτε κερδισμένη είτε χαμένη, ήταν ένα συμπέρασμα για εμάς».

Στο πλαίσιο αυτό, «όχι απλώς γίνεται, αλλά απαιτείται ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό σχέδιο, με όρους δικαιοσύνης παντού, για την αναγέννηση της χώρας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αναφέροντας πως «κατά αυτόν τον τρόπο, ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες.

Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό, ως εταιρεία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια και χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα, οι ιδιώτες μέτοχοι».

«Δε θέλουμε αστυνομία στα Πανεπιστήμια, αλλά στις γειτονιές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, λέγοντας ότι «έχει ανέβει το ποσοστό των εγκλημάτων».

Προανήγγειλε κομβικές αλλαγές, όπως την κατοχύρωση του γάμου για όλα τα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονίας».

Στο μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, παρουσιάζοντας προτάσεις.

Στόχος του, να αναπτύξει ένα διαφορετικό, δημοκρατικό προοδευτικό μοντέλο και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, ενώ, έδωσε έμφαση στον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά.

Με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας εστίασε στο Κράτος Δικαίου, τη «θωράκιση» των Θεσμών και της Δημοκρατίας.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια δομικά προβλήματα.

Διαχρονικά, έχουν βασική ευθύνη για τη σισύφεια πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσοι μας χρεοκόπησαν το 2009 και σήμερα επιμένουν στις ίδιες χρεοκοπημένες συνταγές

Η κυβέρνηση παραδίδει κρίσιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στο… αόρατο χέρι των αγορών, ενόσω η κοινωνία τις έχει ανάγκη και εν τέλει, αφήνουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, στο έλεος της κρίσης».

Την κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να κρύψει τις συνέπειες της πολιτικής της, παραβιάζοντας συστηματικά το πλουραλισμό στην ενημέρωση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δημοκρατία, βάζοντας σε γύψο το Κράτος Δικαίου, ακόμη και με παρακρατικές πρακτικές παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ». Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την υπονόμευση του Κράτους Δικαίου ως «πρόβλημα ταυτότητας για τη χώρα».

Οι έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες

«Η πρώτη, αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% και παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα κι επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αξιοποίηση –για όσο χρειαστεί– του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη. Προστασία από τις αποκοπές, ειδικά των ευάλωτων καταναλωτών», επεσήμανε αρχικά.

«Όσον αφορά τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα, το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, το 6%».

«Δεύτερη εθνική προτεραιότητα, αποτελεί η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ προβλέπει, για τους μισθωτούς, αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800€. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019. Πλήρης για συντάξεις έως 500€ και ποσοστιαία, για τα ανώτερα κλιμάκια.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000€. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019).

Προσθέτως, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους, είναι η τρίτη εθνική προτεραιότητα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

Για την εργασία, υπογράμμισε κατάργηση των «αντικοινωνικών νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12άωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης», επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, το 8άωρο, τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, σταδιακή εφαρμογή του 35αώρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα «νέο, ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ», προανήγγειλε «πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, παύση της «τιμωρητικής αναστολής εργασίας για υγειονομικούς», εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000€, αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380, πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Για τη Δημόσια Παιδεία, μεταξύ άλλων, σημείωσε καθιέρωση της 14άχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενίσχυση με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, «διότι εμείς στα πανεπιστήμια θέλουμε καθηγητές και όχι αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί να πάνε στη γειτονιά, για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα», ενώ, ανέφερε και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ».

Για τους ΑμεΑ, αύξηση αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας, εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπεια σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς επιβαρύνσεις.

«Τέταρτη εθνική προτεραιότητα, η παραγωγική ανασυγκρότηση»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε, μεταξύ άλλων, για ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, με μικρά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υλοποίηση διευρυμένου προγράμματος “Εξοικονομώ” για κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις, θέσπιση “Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις και χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών.

Ενίσχυση της ρευστότητας για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα και μέσω των μικροπιστώσεων, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτoαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Για τη βιομηχανία και τις νέες επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Διά μέσου αυτού, αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών, κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).

«Πέμπτη εθνική προτεραιότητα, ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος»

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε σε ένα «ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τη Δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων, με την αποκατάσταση των μισθολογικών, φορολογικών αδικιών σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, μείωση των θέσεων αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια, θέσπιση της διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων».

Για την ΕΥΠ, προανήγγειλε επαναφορά της στην αρμοδιότητα του ΠΡΟΠΟ, κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της, «ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους “εθνικής ασφάλειας”, θεσπίζουμε έλεγχο από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης του απορρήτου, εξασφαλίζουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ».

«Έκτη εθνική προτεραιότητα, η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση»

«Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού έως τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών και από τη σύνταξή της και ύστερα, εφόρου ζωής.

Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70€ στο πρώτο παιδί, άλλα 105€ στο δεύτερο και 140€ στο τρίτο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, έκανε λόγο για «εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες, θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ακόμη, επιδότηση του ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί και από 175€ σε 350 ευρώ / μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά, ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.

Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια. Μεταρρύθμιση του πλαισίου για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, μεταξύ άλλων, με αλλαγή της διαδικασίας της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία», ολοκλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε ακόμη:

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: