Από υπουργός Εξωτερικών, καγκελάριος της Αυστρίας ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ο οποίος ορκίστηκε σήμερα, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, που αποτελεί αντικείμενο έρευνας για διαφθορά.

Ο νέος συντηρητικός ηγέτης, ηλικίας 52 ετών, ορκίστηκε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στο μέγαρο Χόφμπουργκ, στη Βιέννη.

«Σκιώδης καγκελάριος» παραμένει ο Κουρτς

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε το Σάββατο η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, υπό το βάρος κατηγοριών για διαφθορά.

Ωστόσο δεν αποχωρεί από την πολιτική, αλλά μέχρι νεωτέρας αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), ενώ στην καγκελαρία τον διαδέχθηκε ο έμπιστος συνεργάτης του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών και ορκισμένος συνεχιστής της πολιτικής του.

«Σκιώδης καγκελάριος» παραμένει ο Κουρτς, εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της η αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

Ποιος είναι ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ;

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του στην αυστριακή καγκελαρία.

Σκοπός να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Το όνομα του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για την καγκελαρία προτάθηκε από τον ίδιο τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έστειλε στον υπουργό του των Εξωτερικών σχετικό SMS το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν παραιτηθεί.

Γιος διπλωμάτη, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, πολύγλωσσος, έκανε νομικές σπουδές στην Βιέννη και στο Παρίσι για να εισέλθει αργότερα, το 1997 στο διπλωματικό σώμα.

Οι αναλυτές μιλούν για την ακεραιότητά του, πατέρα τεσσάρων παιδιών, αλλά επίσης για «τις ικανότητές του επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Patrick Moreau.

Είναι πιστός στον Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο οφείλει την πολιτική του καριέρα.

Μη διαθέτοντας εμπειρία στην εσωτερική πολιτική, «θα καθοδηγείται από τους σέρπα του Κουρτς και θα συνοδεύεται από κοντά από τον ίδιο», σύμφωνα με τον αναλυτή.

Εκ των πραγμάτων, η αντιπολίτευση φοβάται την επιβίωση και συνέχιση του «συστήματος Κουρτς».

Εκείνος που έγινε το 2017 ο νεότερος ηγέτης στον πλανήτη, θα μπορέσει να επιστρέψει;

Περιμένοντας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού κόμματος και υποσχέθηκε τη διαλεύκανση των υποθέσεων που τον βαραίνουν.

Εκτός του τελευταίου σκανδάλου, ο Κουρτς ερευνάται και για ψευδή κατάθεση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.