Ναυλωμένο από τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Novatek, το «Ust Luga», με σημαία του Χονγκ Κονγκ, μετέφερε 95.000 τόνους κηροζίνης με προορισμό τον σταθμό της Έσο στο Όσγκορστραντ, της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας.

Το τάνκερ ερχόταν από τη ρωσική πόλη, της οποίας φέρει το όνομα και η οποία βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

 

Ακτιβιστές της Greenpeace, που είχαν επιβιβαστεί σε μία σωστική λέμβο, αλυσοδέθηκαν στην άγκυρά του, ενώ άλλοι που βρίσκονταν σε καγιάκ άνοιξαν πανό με το σύνθημα “Oil fuels war” (Το πετρέλαιο τροφοδοτεί τον πόλεμο), σύμφωνα με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Κάποιοι από τους ακτιβιστές συνελήφθησαν από την αστυνομία, πριν από τη διαδήλωση.

«Έχω σοκαριστεί που η Νορβηγία συμπεριφέρεται σαν ένα καταφύγιο για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας, Φρόντε Πλέιμ, σε δελτίο τύπου.

 

Το φορτίο δεν είχε επηρεαστεί από τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Έσο, Αν Φούγκνερ.

«Η παραγγελία είχε γίνει πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», υπογράμμισε σε επίσημη τοποθέτησή της.