Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες καταναλωτές για να προμηθεύονται λάδι αφού τα τελευταία χρονιά η ανοδική πορεία της τιμής του δεν έχει τέλος. Μάλιστα η τιμή του ελαιόλαδου αγγίζει μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 67%.
Ειδικότερα, φέτος το ελαιόλαδο πωλείται ακόμα και 14 ευρώ με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φτάνει έως και τα €22,60 ενώ πριν από δύο χρόνια, κάποιος το έβρισκε 8,50 και τέσσερα χρόνια πριν 10 ευρώ φθηνότερα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10 ευρώ – 12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5 ευρώ – 17 ευρώ / κιλό. Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές να το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο.
Ταυτόχρονα, οι Έλληνες παραγωγοί αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία. Η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.