Πρωταθλητισμό… στην ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες κάνει η Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η χώρα μας αναδείχθηκε ως η ακριβότερη για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, αυγά) το 2023, ενώ οι τιμές της σε άλλα βασικά τρόφιμα κινήθηκαν πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει «τσουχτερές» τιμές και σε σημαίνοντες τομείς των υπηρεσιών, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, όπου αποτελεί την δεύτερη πιο ακριβή χώρα, πίσω μόνο από το Βέλγιο.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, οι τιμές τροφίμων στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αυξητική τάση που καταγράφεται στις υπηρεσίες τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα στοχευμένα κυβερνητική μέτρα που σχετίζονται κυρίως με την ακρίβεια στα τρόφιμα, δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, κάτι που αναδεικνύεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Η Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή χώρα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα την περυσινή χρονιά, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 38% σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο. Σε υψηλά επίπεδα και προφανώς πάνω από ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκαν οι τιμές και σε άλλα βασικά τρόφιμα, όπως τα έλαια-λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά. Συγκεκριμένα στην κατηγορία ελαία-λίπη, η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα, καθώς οι τιμές είναι 26,3% πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπάρχουν, ωστόσο και προϊόντα-βασικά αγαθά, τα οποία οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πιο φθηνά σε σχέση με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Πρόκειται για το κρέας όπου οι τιμές του είναι κατά 6,3% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα φρούτα λαχανικά που βρίσκονται 14,1% πιο χαμηλά από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Λόγω της διαχρονικής υψηλής φορολογίας τους, οι τιμές των αλκοολούχων ποτών είναι αυξημένες κατά 51% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ αντιθέτως τα τσιγάρα είναι 27,1% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Eurostat

Τσουχτερές οι τηλεπικοινωνίες

Σ’ ό,τι αφορά στις υπηρεσίες, η Ελλάδα η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στις τηλεπικοινωνίες, με τιμές να είναι κατά 48,6% πιο τσιμπημένες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από την άλλη, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφορών είναι χαμηλότερες κατά 14,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η εστίαση και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα, ενώ το 2023 και οι τιμές στην ενέργεια ήταν φθηνότερες, κατά 7% σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Διαβάστε ακόμη