Στην εκπομπή του Mega, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, από την ενεργειακή κρίση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέχρι τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας.
Σκέρτσος: Επέτειοι με πολιτικό και ιστορικό βάρος
Ο κ. Σκέρτσος άνοιξε τη συζήτηση με δύο επετείους: την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία χαρακτήρισε «ορόσημο για τη δημοκρατία», και τη θλιβερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο. «Η μνήμη μας υπενθυμίζει να προστατεύουμε τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την ελευθερία», δήλωσε, τονίζοντας πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Ενέργεια: Προκλήσεις και λύσεις
Ο υπουργός μίλησε για τις αυξομειώσεις στις τιμές του ρεύματος, τις οποίες απέδωσε σε δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά στην ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που μας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», υποστήριξε. Παρά τις προκλήσεις, η κυβέρνηση, όπως είπε, θα επιβάλει μηχανισμούς προστασίας ώστε οι αυξήσεις στη χονδρική αγορά να μην επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
ΕΣΥ: Στόχος ένα σύγχρονο σύστημα υγείας
Ο κ. Σκέρτσος παρουσίασε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των γιατρών, τόσο μέσω μισθολογικών αυξήσεων όσο και με την παροχή κινήτρων, όπως οι ειδικές ενισχύσεις για γενικούς γιατρούς. Ανέφερε επίσης πως το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, μειώνοντας τις λίστες αναμονής. «Η επιδίωξή μας είναι ένα ΕΣΥ αντάξιο των ευρωπαϊκών προτύπων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», τόνισε.
Σκέρτσος – Κριτική στο ΠΑΣΟΚ: «Υιοθετεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ»
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός κατηγόρησε το κόμμα για έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων και προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ως παράδειγμα, έφερε την καταψήφιση της νομοθεσίας για τον προσωπικό γιατρό, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «ανεύθυνη» και μη υποστηρικτική για τους πολίτες που εξαρτώνται από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Δημοκρατία και ελευθερία λόγου
Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου στη δημοκρατία, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για την τυραννία της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας». Υποστήριξε ότι η πολιτική ορθότητα δεν πρέπει να περιορίζει την ελευθερία του λόγου και ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνει τις υποχρεώσεις.
Οι γυναικοκτονίες στο προσκήνιο
Κλείνοντας, ο υπουργός μίλησε για το ζήτημα των γυναικοκτονιών. Παρότι ο όρος δεν αναγνωρίζεται νομικά, τόνισε τη σημασία της χρήσης του για την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος. Αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το panic button για γυναίκες που κινδυνεύουν, και επερχόμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών.
«Είμαστε δίπλα σε κάθε θύμα βίας, ανεξαρτήτως φύλου», κατέληξε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της βίας.