Η αγορά ενός διαμερίσματος που προορίζεται για ενοικίαση στην Ισπανία προσφέρει την ταχύτερη απόδοση σε έναν επενδυτή. Η Αθήνα ακολουθεί με απόδοση επένδυσης άνω των 21 ετών για ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Πίσω της βρίσκονται μεγάλες πόλεις άλλων χωρών της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη επιστρεπτέα επένδυση να προσφέρεται στη Βιέννη στα 39 χρόνια.

Η έκπληξη του Ηρακλείου

Τα στοιχεία από το Ηράκλειο έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση των αποδόσεων μέσα σε έναν χρόνο, λόγω της δραματικής ανόδου των τιμών των διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα της Κρήτης. Η ευρωπαϊκή χρηματομεσιτική εταιρεία ProfitLevel συγκρίνει τις τιμές της αγοράς και τα ενοίκια σε 17 ελκυστικές μητροπόλεις στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραθαλάσσιων θέρετρων, στο πρόγραμμα σύγκρισης απόδοσης επενδύσεων διαμερισμάτων (Apartment Return On Investment Comparator).

«Οι τιμές των διαμερισμάτων, άρα και τα ενοίκια, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Πριν από έναν χρόνο, εντοπίσαμε σημαντική αύξηση της ζήτησης για επενδυτικά διαμερίσματα. Και παρόλο που οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν, αν και ελαφρώς, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα ενοίκια της αγοράς αυξήθηκαν ταχύτερα κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου», εξήγησε η Lucia Žárská, αναλύτρια στην ProfitLevel, προσθέτοντας: «Η ταχεία αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων συνεχίστηκε μεταξύ των προορισμών που παρακολουθήσαμε, κυρίως στην Κρήτη και επίσης στη Μασσαλία της Γαλλίας».

Τα δεδομένα βασίζονται σε crowd-sourced δεδομένα από το Numbeo.com, το οποίο έχει πάνω από 100 σημεία δεδομένων για τους τελευταίους 12 μήνες, ακόμη και για μικρές πόλεις. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2023. Τα ενοίκια που αποτυπώθηκαν ανήκουν στην κατηγορία των διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης. Οι τιμές των καταγεγραμμένων διαμερισμάτων είναι ανά τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της πόλης. Η απόδοση είναι μόνο υπόδειγμα και υπολογίζεται ως η αναλογία της αγοραίας τιμής του διαμερίσματος και της αγοραίας τιμής ενοικίου

Διαβάστε ακόμη: