Ο σεισμός των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής έχει προκαλέσει – σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία – τον θάνατο σε 1.297 ανθρώπους ενώ πάνω από 5.700 είναι οι τραυματίες, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από τους αγνοούμενους, «πολλοί βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια» κτιρίων που κατέρρευσαν, τόνισε σε ανακοίνωσή της η αϊτινή Πολιτική Προστασία, διευκρινίζοντας πως κάπου 3.200 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε διάφορα νοσοκομεία.

Ο σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών (USGS).

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια: δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν.

https://youtu.be/Adta8Fb51mg?t=2

Πολλά νοσοκομεία έχουν υποστεί κορεσμό εξαιτίας του τεράστιου αριθμού τραυματιών.

Η μεταβατική κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις πληγείσες περιοχές.

Λέκκας: Φόβος για νέο καταστροφικό σεισμό και 10.000 νεκρούς

Ο Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξέφρασε τον φόβο πως οι νεκροί του νέου καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Αϊτή ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 10.000, ενώ εκτίμησε πως η περιοχή ενδέχεται να πληγεί από νέο ισχυρό σεισμό.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξεως των 6.7 και βέβαια εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι ότι πιθανότατα να ενεργοποιηθεί το ανατολικό τμήμα του ρήγματος, το οποίο είναι κοντά σε οικιστικές περιοχές».

Όπως είπε, εφόσον συμβεί αυτό, τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν. Παράλληλα, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται ώρα με την ώρα, αυξάνεται, ανέφερε πως η ροή πληροφοριών από την Αϊτή είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Ακόμη, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ο νέος αυτός σεισμός ουσιαστικά προήλθε από το ίδιο ρήγμα από το οποίο προήλθε και ο εγκέλαδος του 2010 μόνο που εν προκειμένω το επίκεντρο ήταν λίγο πιο μακριά, δηλαδή 50 χιλιόμετρα πιο μακριά και ως εκ τούτου δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών και επιπτώσεων.