Συμμορίες στην Αϊτή, υπό τις οδηγίες του Τζίμι Σεριζιέ, γνωστού και ως «Μπάρμπεκιου» εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον πολλών κυβερνητικών κτηρίων στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγή επιβολής του νόμου που συμμετείχε στις μάχες.

Η πηγή είπε ότι η επίθεση ήταν συντονισμένη και γρήγορη, με διαφορετικές ομάδες να στοχεύουν ταυτόχρονα πολλά κυβερνητικά κτίρια, όπως το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Εσωτερικών και ένα αρχηγείο της αστυνομίας στη δυτική συνοικία της Αϊτής που περιλαμβάνει το Πορτ-ο-Πρενς.

Το ABC News μίλησε με πολλούς ανθρώπους που έγιναν μάρτυρες έντονων πυροβολισμών και άκουσαν μεγάλες εκρήξεις. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή καθώς συμμορίες συμμετείχαν σε σκληρές μάχες κατά της αστυνομίας.

Η πηγή είπε ότι παρά την αρχική δυναμική της επίθεσης, αυτή μίκρυνε σε κλίμακα και τα μέλη των συμμοριών άρχισαν να υποχωρούν. Δεν είναι σαφές εάν οι μάχες έχουν τελειώσει προς ώρας ή αν οι συμμορίες απλώς ανασυντάσσονται.

Η πηγή είπε ότι οι προκαταρκτικοί αριθμοί δείχνουν ότι περίπου δώδεκα μαχητές συμμοριών σκοτώθηκαν, αν και προειδοποίησε ότι ο αριθμός δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θύματα από την αστυνομία.

Το Προεδρικό Μέγαρο δεν έχει καταληφθεί από κανέναν πρόεδρο της Αϊτής από τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο του 2021. Ένας τεράστιος σεισμός το 2010 κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του συγκροτήματος, καθιστώντας το μεγάλο μέρος του εντελώς άχρηστο. Ωστόσο, παραμένει ένα οδυνηρό σύμβολο της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης της Αϊτής και φυλάσσεται όλο το εικοσιτετράωρο.

Εάν το παλάτι έπεφτε υπό τον έλεγχο συμμοριών, θα ήταν ένα τεράστιο συμβολικό πλήγμα για τις προσπάθειες της Αϊτής να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη συνεχιζόμενη εξέγερσή τους στη χώρα.

Χάος στην Αϊτή

Οι Aρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ξέσπασαν μεγάλες ταραχές, συμμορίες απελευθέρωσαν κρατούμενους από φυλακές, ενώ περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η κρίση έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Ανρί στην Κένυα για διαβουλεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη στην Αϊτή διεθνούς δύναμης που θα βοηθούσε τις αϊτινές υπηρεσίες ασφαλείας να καταπολεμήσουν τις συμμορίες.

Ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος κυβερνά την Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου 2022, είχε δεσμευτεί πως θα παρέδιδε την εξουσία στις αρχές Φεβρουαρίου. Αργότερα όμως υποστήριξε ότι έπρεπε πρώτα να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, προκειμένου να διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Αϊτής «επείγουσα» πολιτική μετάβαση, καθώς οι συμμορίες δηλώνουν απροκάλυπτα πως επιδιώκουν την ανατροπή του.

Λόγω των ταραχών ο Αριέλ Ανρί δεν έχει επιστρέψει στην Αϊτή και βρίσκεται επί του παρόντος στο Πουέρτο Ρίκο.

Διαβάστε ακόμη: