Μετά από αποχή σχεδόν δύο ετών λόγω της πανδημίας, κλιμάκιο της JP Morgan επισκέφτηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με στελέχη των ελληνικών τραπεζών και άλλους εκπροσώπους των θεσμών και της αγοράς.

Η διάθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι αισιόδοξη και το μήνυμα είναι βέβαιο πλέον: η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, οι τράπεζες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPEs, και μετά πολύχρονη προσπάθεια, το επίκεντρο μετατοπίζεται τώρα στη βιώσιμη ανάπτυξη των τραπεζών.

Οι διοικήσεις δείχνουν ότι μπορούν να πετύχουν άνετα δείκτες ROTE 8-10% για το 2022-23, και ενώ υπάρχει κάποια αυξημένη επιφυλακή για τους NII, άλλοι βασικοί δείκτες, όπως τα τέλη και το κόστος, έχουν καλύτερη τάση από τις αρχικές προσδοκίες.

Περιθώριο ανόδου έως και 35%

Η JP Morgan βλέπει περιθώρια ανόδου έως 35% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση overweight για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, ενώ για την Πειραιώς συστήνει ουδετερότητα (neutral). Η JP Morgan δίνει τιμή στόχο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, 1,20 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,90 ευρώ για την Πειραιώς.

Μονοψήφιοι δείκτες NPEs

Όπως εκτιμά η JP Morgan, το χρονοδιάγραμμα με τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) συνεχίζεται, ενώ η υλοποίηση κρίνεται καλύτερη από την καθοδήγηση.

Οι κίνδυνοι φαίνονται περιορισμένοι από εδώ και πέρα.  Η Eurobank και η Εθνική θα φτάσουν σε μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και θα ακολουθήσουν Alpha και Πειραιώς το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πρόκειται για ένα σημείο καμπής για τον κλάδο, το οποίο θα σηματοδοτήσει τη λήξη της οδυνηρής εμπειρίας των τελευταίων 10+ ετών.  Και όπως επισήμαναν και οι εξυπηρετητές (servicers) στις συναντήσεις με το κλιμάκιο της JP Morgan, τα πρώτα σημάδια είναι πολλά υποσχόμενα. Οι εξυπηρετητές τόνισαν ότι η οργανική συμπεριφορά πληρωμών είναι βελτιωμένη, ενώ οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μειώσουν το κόστος συλλογής/το κόστος του κινδύνου με την πάροδο του χρόνου.