Την επιβολή προστίμου δύο εκατ. δολαρίων στον δισεκατομμυριούχο ακτιβιστή επενδυτή Καρλ Ικάν και στην εταιρεία του αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) γιατί απέκρυψε  προσωπικά δάνεια περιθωρίου (margin loans) ύψους δισ. δολαρίων που είχαν δεσμευτεί έναντι της αξίας της εταιρείας του Icahn Enterprises μετοχών της.

Ο δανεισμός περιθωρίου είναι ένας τύπος δανείου επιτρέπει το δανεισμό χρημάτων με τον επενδυτή να χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια ή μετρητά ως εγγύηση.

Ο Ικάν και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία που φέρει το όνομά του διευθέτησαν τις κατηγορίες αυτές χωρίς να παραδεχθούν ή να αρνηθούν αδικήματα. Συμφώνησαν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 500.000 δολαρίων και 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων αντίστοιχα, ανέφερε η SEC σε δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την SEC ο Ικάν, ο οποίος απέκτησε τη φήμη ενός αδίστακτου εταιρικού επιδρομέα πριν υιοθετήσει τον φιλικότερο μανδύα του ακτιβιστή επενδυτή, δέσμευσε από 51% έως 82% των μετοχών της Icahn Enterprises, ή IELP, που βρίσκονταν σε κυκλοφορία για να εξασφαλίσει δάνεια περιθωρίου ύψους δισεκατομμυρίων χωρίς να το γνωστοποιήσει στους μετόχους ή στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Ο σωρευτικός προσωπικός δανεισμός του Ικάν έφθανε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την SEC.

«Οι ομοσπονδιακοί νόμοι περί κινητών αξιών επέβαλαν ανεξάρτητες υποχρεώσεις γνωστοποίησης τόσο στον Ικάν όσο και στην IEP», δήλωσε ο Osman Nawaz, ανώτερος αξιωματούχος της SEC. «Αυτές οι γνωστοποιήσεις θα αποκάλυπταν ότι ο Icahn δέσμευε πάνω από το ήμισυ των μετοχών της IEP που βρίσκονταν σε κυκλοφορία ανά πάσα στιγμή».

Ο Icahn, 88 ετών, εξακολουθεί να προκαλεί φόβο στις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων και στις διευθύνσεις διοίκησης παρά το γεγονός ότι παρέδωσε επίσημα τα ηνία νωρίτερα φέτος. Τον Φεβρουάριο, η JetBlue ανακοίνωσε συμφωνία διακανονισμού με τον ακτιβιστή επενδυτή, η οποία του έδωσε δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, μόλις λίγες ημέρες μετά τη θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Διαβάστε ακόμη: