Οι περισσότερες αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν πτωτικά την Τρίτη, ακολουθώντας τις απώλειες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής πριν από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 10 Δεκεμβρίου.
Προσμονή για νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed
Η Fed αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης στη τελευταία συνεδρίαση του έτους, διαμορφώνοντας το επιτόκιο Federal Funds στο 3,5%-3,75%. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί πιο προσεκτικά, σε μια προσέγγιση βασισμένη στα οικονομικά δεδομένα.
Σύμφωνα με το CNBC, o Stephen Kolano, επικεφαλής επενδύσεων στην Integrated Partners, σημείωσε: «Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ο Jerome Powell πει: “Κόψαμε, και τώρα πρέπει πραγματικά να παρακολουθούμε τα δεδομένα”, σταματώντας λίγο πριν υιοθετήσει πιο επιθετικό τόνο, δεδομένης της χαλάρωσης που βλέπουμε στην αγορά εργασίας».
Ιαπωνία: Οριακή άνοδος και στήριξη από τεχνολογικές μετοχές
Ο Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 50.655,10 μονάδες σε μια συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, ενώ ο ευρύτερος Topix παρέμεινε αμετάβλητος στις 3.384,92 μονάδες.
Τα τεχνολογικά κέρδη συγκράτησαν τις απώλειες, με εταιρείες όπως η Konica Minolta να ενισχύονται κατά 5,72% και η κατασκευάστρια τσιπ Disco Corp να κερδίζει 4,66%.
Ο Kospi υποχώρησε κατά 0,27% στις 4.143,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 931,35 μονάδες.
Χονγκ Κονγκ και Κίνα: Πρωταγωνιστές στις απώλειες
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1,22%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ασία, ενώ ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε κατά 0,63%.
Ο δείκτης Nifty 50 υποχώρησε κατά 0,27%, ενώ ο BSE Sensex κατέγραψε πτώση 0,41%.
Ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 8.585,9 μονάδες, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 3,6%, όπως αναμενόταν.
«Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν στραφεί προς τα πάνω, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων», ανέφερε η Reserve Bank of Australia στην ανακοίνωσή της.
ΗΠΑ: Ήπια άνοδος στα futures μετά το πράσινο φως του Trump για Nvidia
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών δεικτών ενισχύθηκαν, μετά την έγκριση του Προέδρου Donald Trump για τις πωλήσεις των H200 chips της Nvidia στην Κίνα, σε συμφωνία που προβλέπει σημαντικό όφελος για την αμερικανική κυβέρνηση.
Στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο, η Nvidia ενισχύθηκε κατά 2,2% μετά από ανάρτηση στο Truth Social, στην οποία αναφερόταν ότι η εταιρεία μπορεί να αποστείλει τα H200 chips σε «εγκεκριμένους πελάτες» στην Κίνα και αλλού, υπό την προϋπόθεση ότι το 25% των πωλήσεων θα καταβληθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,35%, ο Nasdaq Composite κατά 0,14% και ο Dow Jones σημείωσε πτώση 215,67 μονάδων ή 0,45%.
Διαβάστε ακόμη:
- Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος με 61,29%
- Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η UBS – Ξεκινά η αύξηση των επιτοκιακών εσόδων
- Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί
- Πρόεδρος κτηνοτρόφων Χανίων: Ζητάμε συγνώμη από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν