Από τα πολύ ασφαλή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έως τις πιο ριψοκίνδυνες μετοχές στις αναδυόμενες, τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων έχουν χάσει το ποσό-ρεκόρ των 36 τρισ. δολαρίων από την αξία τους κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, σε ένα τρελό sell-off που αγγίζει όλο το φάσμα των αγορών.

Και όπως εκτιμά το Bloomberg, καθώς μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο, θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες, αφού οι κεντρικές τράπεζες τα ρίχνουν όλα στη μάχη κατά του πληθωρισμού και εμφανίζονται αποφασισμένες να αυξήσουν τα επιτόκια, ακόμα και εάν αυτό οδηγήσει σε ύφεση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φαίνεται ότι κάποιοι απλά επιλέγουν να κρύψουν τα χρήματά τους κάτω από το στρώμα: Στην τελευταία δημοσκόπηση διαχειριστών της Bank of America, το μερίδιο των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που είναι τοποθετημένο σε μετρητά  αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Τα πέντε γραφήματα που αποτυπώνουν τη ζημιά στις αγορές φέτος:

Η μεγάλη πτώση

Αγορές: Η «αιμορραγία» των 36 τρισ. δολαρίων σε 5 γραφήματα-1

Τα ομόλογα και οι μετοχές σημειώνουν τη χειρότερη μείωση στην αξία τους που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η φετινή πτώση ξεπερνά εκείνη της κρίσης του 2008-2009 αλλά και της πανδημίας του 2020.

Χωρίς σωτήρα

Αγορές: Η «αιμορραγία» των 36 τρισ. δολαρίων σε 5 γραφήματα-2

Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική ήταν αυτή που στήριξε το μακροβιότερο bull market όλων των εποχών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα, η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες γκρεμίζουν όσα βοήθησαν να χτιστούν. Η BofA έχει μετρήσει 294 αυξήσεις επιτοκίων από τον Αύγουστο του 2021 και 3,1 τρισ. δολάρια πιστωτικής σύσφιγξης τους τελευταίους επτά μήνες.

Μεταβλητότητα-μαμούθ

Αγορές: Η «αιμορραγία» των 36 τρισ. δολαρίων σε 5 γραφήματα-3

Η μεταβλητότητα σε νομίσματα και ομόλογα είναι αυξημένη, αλλά Goldman Sachs και BlackRock πιστεύουν ότι οι αγορές ακόμα δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Χωρίς καταφύγιο

Αγορές: Η «αιμορραγία» των 36 τρισ. δολαρίων σε 5 γραφήματα-4

Τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια –τα ομόλογα και ο χρυσός- έχουν σημειώσει πτώση αυτό το τρίμηνο, καθώς ζούμε το σπάνιο φαινόμενο όπου ομόλογα και μετοχές υποχωρούν ταυτόχρονα.

Ένα τρίμηνο που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν

Αγορές: Η «αιμορραγία» των 36 τρισ. δολαρίων σε 5 γραφήματα-5

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν το πρώτο από το 1938 στο οποίο ο S&P 500 έκλεισε στο κόκκινο αφότου ενισχύθηκε πάνω από 10%.