Η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, κατέστησε σαφές ότι στο περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης που έχει δημιουργηθεί η ανάκαμψη χωλαίνει. Η αρχική αισιοδοξία που είχε επικρατήσει για τις προοπτικές που ανοίγονταν μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αρχίσει να «ξεθωριάζει», καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν προκαλέσει ένα ισχυρό πληθωριστικό σοκ.

Ο συνδυασμός των παραπάνω προκαλεί ανησυχία στις αγορές, για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε μία φάση χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι θα συνοδεύονται από υψηλό πληθωρισμό.

Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης

Είναι ενδεικτικό ότι και το ΔΝΤ στην σημερινή του Έκθεση (World Economic Outlook) προβλέπει την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης για το 2022 σε σχέση με το 2021. Για την ελληνική οικονομία μάλιστα, εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα, ήτοι το 2026, το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%. Για την οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολό της, το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος, μετά την μείωση του ΑΕΠ κατά 6,3% το 2020, η οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 5%. Το 2022 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4,3%, και μεσοπρόθεσμα, ήτοι το 2026, το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,4%.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, οι αγορές αντέδρασαν με μεγάλη νευρικότητα, η οποία προκάλεσε υποχώρηση των τιμών και άνοδο των αποδόσεων.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,92% από 0,89%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,14% από 0,1%, και του 15ετούς στο 11,03%.

ΗΔΑΤ

 Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,91% έναντι -0,11% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,12%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαικό νόμισμα, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1545 δολ. από το 1,1553 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1555 δολ