Προβληματισμός επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση εν όψει της ανακοίνωσης μιας σειράς οικονομικών στοιχείων αργότερα σήμερα. Οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 επίσης επηρέαζαν το κλίμα στην αγορά.
Στη Wall σήμερα είναι ημιαργία, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις πωλήσεις της Black Friday, οι οποίες εκτιμάται ότι θα απογειωθούν διαδικτυακά.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,4% στις 13.335 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,6% στις 6.327 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 διαπραγματεύεται στις 5.589 μονάδες,  με άνοδο 0,4%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,6% στις 22.324 μονάδες, ενώ ο  IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,4% στις 8.136 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 0,1%, με τους κλάδους ταξιδίων και ενέργειας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο δείκτης αναφοράς, ωστόσο, οδεύει προς την τέταρτη συνεχή εβδομάδα κερδών.
Πιέσεις στη μετοχή της AstraΖeneca
Η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca κατέγραψε πτώση 0,6%, καθώς δημιουργήθηκαν ερωτήματα για τα αποτελέσματα της μελέτης από τις δοκιμές του τελευταίου σταδίου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η εταιρεία πιθανόν να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid-19, δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Πασκάλ Σοριό.