Η Αγία Σοφιά είναι χριστιανικός ναός, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα σε μουσείο. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως βυζαντινός χριστιανικός καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 – 1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi). Στις 10 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του συμβολική επίσκεψη στη βασιλική της Αγίας Σοφίας, στα μέσα Ιουλίου -περίπου- πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της σύντομης επίσκεψης, ο Ερντογάν παρακολούθησε τις εργασίες που γίνονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως είχε αναφέρει η τουρκική προεδρία. «Η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας», είχε πει επίσης ο Τούρκος πρόεδρος. Και η εν λόγω απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί είχε προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή.

Καταγγελία στα social media από Τούρκους πολίτες

Τούρκοι πολίτες λοιπόν, καταγγέλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία, ένα έτος μετά το άνοιγμά της σαν τζαμί. Ακόμα και το πόμολο της κεντρικής αυτοκρατορικής πύλης, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει και η Μαρία Ζαχαράκη σε δελτίο στο OPEN, έχει σπάσει χωρίς να έχει αντικατασταθεί.

Επίσης, σκόνη έχει καλύψει τα πάντα και το μνημείο, αντί να προστατευθεί καλύτερα, όπως τουλάχιστον η Τουρκία είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, όταν την έκανε τζαμί, έχει υποστεί και ζημιές. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν στα posts στα social media, δεν υπάρχει η απαιτούμενη φροντίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει βρωμιά και να μην έχουν φτιαχθεί τα καλώδια τα οποία κρέμονται, ενώ έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες τυπωμένες σε χαρτί.

Και όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα το εμβληματικό τέμενος στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, οκτώ ακριβώς χρόνια μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στον ίδιο τόπο που λίγο έλειψε να αποσταθεροποιήσουν την εξουσία του. Το τέμενος, ύψους 30 μέτρων, που συνδυάζει το οθωμανικό στιλ με σύγχρονα υλικά, μπορεί να υποδεχθεί 4.000 άτομα. Αλλά σήμερα, οι κάποιες χιλιάδες ενθουσιώδεις πιστοί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό και προσευχήθηκαν στους γύρω χώρους.