Κάτι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και κάτι το πανηγυρικό κλίμα από την νίκη με μια ακόμη πειστική εμφάνιση/ωραίο ποδόσφαιρο, βοήθησαν στο να μην ασχοληθεί… άνθρωπος στην ΑΕΚ με τον Τσιτσάν Στάνκοβιτς. Θυμίζω πως ο Αυστριακός γκολκίπερ, την παραμονή του ντέρμπι με τον «δικέφαλο» –στην τελευταία προπόνηση– παραπονέθηκε για ενοχλήσεις κι αποκλείστηκε από την αποστολή του αγώνα. Λεπτομέρεια: Γνώριζε πως πάλι θα ήταν στο πάγκο και θα έπαιζε ο Αθανασιάδης!

Ο Ματίας Αλμέιδα είναι ένας δίκαιος προπονητής, που τα πάει πολύ καλά με τα αποδυτήρια και γενικότερα τη διαχείριση του έμψυχου υλικού της ΑΕΚ. Τουλάχιστον αυτό του το αναγνωρίζουν (σχεδόν) άπαντες στα Σπάτα. Έχει βάλει ήδη τις αρχές του, αγωνιστικές και έξω αγωνιστικές στην ομάδα. Και δεν θα μπορούσε να τις άλλαζε για χάρη του Στάνκοβιτς. Κι ας τον θεωρεί Νο 1 στην ιεραρχία των «κιτρινόμαυρων» κίπερ!

Τι εννοώ; Πως ο Αθανασιάδης από την στιγμή που πήρε την ευκαιρία –όταν βρέθηκε στα πιτς ο Αυστριακός– είναι περίπου αλάνθαστος. Μετράει ένα σερί 4 αγώνων με μηδέν παθητικό γκολ και με συμβολή στο νικηφόρο σερί της ΑΕΚ. Οπότε δεν βγαίνει…

Ο Τσιτσάν Στάνκοβιτς από την άλλη είναι και…γκρινιάρης και… αλλεργικός με τον πάγκο. Δεν αντέχει να «αμφισβητείται», σε βαθμό που να θέλει να παίζει βασικός ακόμη και στα…εκπαιδευτικά φιλικά. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όταν από βασικός έγινε αναπληρωματικός, ψάχτηκε και έφυγε από τη Ζάλτσμπουργκ…

Στο διά ταύτα: Δεν ξέρω αν όντως ο Στάνκοβιτς είχε τόσο σοβαρές ενοχλήσεις ή ήταν και λίγο… προσχηματικές για να μην καθίσει στο πάγκο, στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (δείχνοντας έτσι και την δυσφορία του). Και δεν ξέρω αν ο Αλμέιδα με τους συνεργάτες του έχουν ήδη… επιληφθεί. Σίγουρα πάντως θα χρειαστεί διαχείριση, γιατί ο Στάνκοβιτς –με βάση τον χαρακτήρα και το… παρελθόν του– θα είναι… πρόβλημα αν δεν παίζει και είναι αναπληρωματικός του Αθανασιάδη! Βέβαια στην ΑΕΚ προπονητής δεν είναι ο Μιλόγεβιτς ή ο Γιαννίκης για να κάνουν… μαγκιές οι παίκτες αλλά ο Αλμέιδα!


Παρεμπιπτόντως ο Στάνκοβιτς είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος τερματοφύλακάς της Super League, πίσω από τον Βατσλίκ. Ο Αυστριακός έχει ετήσιες αποδοχές κοντά στις 700.000 ενώ για την αγορά του (καλοκαίρι του 2021) δαπανήθηκαν από την ΑΕΚ 1.100.000 ευρώ!

Όσον αφορά στις ετήσιες απολαβές του Βατσλίκ, είναι σίγουρα άνω του εκατομμυρίου, κάποιοι κάνουν λόγο πως φτάνουν τα 1.2 εκατ. ευρώ. Ομολογουμένως πολλά λεφτά, αλλά ο Ολυμπιακός ως κλαμπ δεν συγκρίνεται στα συμβόλαια με κανένα άλλο ελληνικό. Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, λοιπόν και η θέση του τερματοφύλακα. Άλλωστε τον κορυφαίο κίπερ του προηγούμενο Euro είχε φέρει, ο οποίος κυκλοφορούσε και ελεύθερος στην αγορά…

Κατά συνέπεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να δούμε σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό (όταν επιστρέψει βέβαια υγιής o Τσέχος) αν οι Αλμέιδα και Μίτσελ θα εμπιστεύονται τους δύο Έλληνες διεθνείς (Αθανασιάδη / Πασχαλάκη) ή τους ακριβοπληρωμένους ξένους που αποκτήθηκαν για βασικοί «άσοι», Στάνκοβιτς και Βατσλίκ αντίστοιχα. Ο ανταγωνισμός ασφαλώς και κάνει καλό, αρκεί βέβαια να παίρνει / να γίνεται και η σωστή διαχείριση…


Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα μια πρόσφατη έρευνα / θέμα για τους ατζέντηδες που… υπέγραψαν ή συμμετείχαν ή έβαλαν την σφραγίδα τους στα μεταγραφικά deals κάθε Σουπερλιγκάτης ΠΑΕ. Εστιάζοντας βασικά στους «αγαπημένους» ατζέντηδες κάθε ομάδας της Big 5, σε σχέση με τις δουλειές που έκαναν σε αυτές. Έχουμε και λέμε:

– Στον Άρη ο Γιώργος Ελευθερούδης είχε συμμετοχή στις μεταγραφές τον Ντιόπ, Ροντρίγκες, Μαζικού ενώ Καρυπίδης ψώνισε από την σπουδαία Wasserman τρεις παίκτες: Γκρέι, Νταμπό, Οντουμπάγιο.

– Στην ΑΕΚ ο Μίλος Μαλένοβιτς, φίλος των Κονέ / Γιάννη Παπαδόπουλου, έφτιαξε όλο το deal με την Χόφενχαϊμ για τον Γκατσίνοβιτς, όπως είχε κάνει και με την Άιντραχτ για τον Τσούμπερ (τον αγόρασε αυτό το καλοκαίρι, πέρυσι ήταν δανεικός).

Έκαναν δηλαδή δύο δουλειές αλλά υπήρξε συνάδελφος του ατζέντης με τρεις. Η… μικρό – έκπληξη, λοιπόν, ήταν ο Πολ Κουτσολιάκος (Rogon) που πήγε Μουκουντί και Χριστοφιλόπουλο ενώ ανανέωσε & τον Γαλανόπουλο! Λίγοι πάντως γνωρίζουν πως για την άφιξη του Σιντιμπέ –μακράν ο πιο ακριβός παίκτης του ρόστερ της ΑΕΚ, με χρηματιστηριακή αξία 8.000.000 ευρώ– αυτός που μεσολάβησε ήταν ο… ατζέντης Ραφίκ Τζιμπούρ!

– Στον Παναθηναϊκό έκανε… πάρτι ο Αμίρ Ρούζνιτς. Ο Σλοβένος ατζέντης του Κούρτιτς «έδεσε» με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Σέρβο κόουτς σε πρώτο χρόνο να ενδιαφέρεται για τον Βέρμπιτς αλλά τελικά να παίρνει στον Παναθηναϊκό τους Τσέριν / Σπόραρ και στο τέλος να του φέρνει και τον βασικό / αρχικό μεταγραφικό στόχο του. Τρεις επιφανείς πελάτες του, όλα μέλη της Εθνικής Σλοβενίας, πέρασε στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, ο Ρούζνιτς…

– Στον ΠΑΟΚ έπαιξε μπάλα ο αθλητικός / τεχνικός διευθυντής Ζοσέ Μπότο που… μοίρασε τις δουλειές σε διάφορα ξένα Γραφεία, από διαφορετικές χώρες. Από την Ελλάδα ο μοναδικός ατζέντης που είχε εμπλοκή / συμμετοχή / μεσολάβηση σε δύο deal ήταν ο Ζήσης Βρύζας. Στους Μπράντον Τόμας και Κάργα. Όσον αφορά στους ατζέντηδες που δούλευαν παραδοσιακά με τον κόουτς Λουτσέσκου μάλλον ήταν… αποκλεισμένοι!

– Τέλος, στον Ολυμπιακό των συνολικά 18 μεταγραφών, η συνεργασία των KIN Partners –Τάι– Ανδρέα Δημητρίου πήγε τους Κόνραντ ντελα Φουέντε, Αβιλά, Αλίγιαγκιτς (ακούγεται πως κατά κάποιο τρόπο είχαν σχέση με τον Κορμπεράν). Τα δύo παγκοσμίως top Γραφεία, Stellar & CAA Base, πήγαν από δύο πελάτες τους: Μπιέλ / Μπαμπακού – Ιν Μπεόμ Χουάνγκ / Ουί Τζο Χουάνγκ. Λεπτομέρεια: Την Stellar έχει εξαγοράσει η CAA Base! Ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι το μοναδικό ελληνικό κλάμπ που κάνει μεγάλα deal με τον «χρυσοδάκτυλο» των ατζέντηδων Ζόρζε Μεντες, αυτή την φορά με τον τεράστιο Χάμες Ροντρίγκες! Επίσης, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν δύο προσθήκες χωρίς την μεσολάβηση ατζέντη, των Πασχαλάκη και Κασάμι.


Τώρα, πόσο και ποιοι ατζέντηδες, δούλεψαν με περισσότερες από μια ομάδες της ελληνικής Big 5 σε μεταγραφές/ανανεώσεις; Δεν ήταν πάνω από πέντε!

– Το μεγάλο ιταλικό Γραφείο του Παστορέλο (με συνεργάτες όπως ο Καβαλιέρε αλλά και ο Ρίβα) πήγαν τον Νίκλας Ελίασον στην ΑΕΚ –αφού πρώτα βόλεψαν ως δανεικό τον Σβάρνα στην πολωνική Ρακόφ– και τον Νταμιάν Κοτάρσκι στον ΠΑΟΚ…

– Η γερμανική Rogon (Πολ Κουτσολιάκος) έφερε τον Μουκουντί στην ΑΕΚ, πήγε τον Χριστοφιλόπουλο (στόπερ του Ολυμπιακού Β’ και της Κ19) στην ΑΕΚ Β’ αλλά και τον Τρουιγιέ στον Παναθηναϊκό. Επίσης, πελάτης της Rogon είναι και ο Κώστας Φορτούνης, που στις 26 Αυγούστου, υπέγραψε νέο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό.

– Ο Βραζιλιάνος ατζέντης Λέο Κορνατσίνι διαμεσολάβησε στην μεταγραφή του Μαρσέλο στον Ολυμπιακό ενώ «σφράγισε» την περίπλοκη ανανέωση του Ντάγκλας Αουγκούστο στον ΠΑΟΚ.

– ΟΈλληνας μεγαλοατζέντης Πασχάλης Τουντούρης μέσα στον Αύγουστο υπέγραψε δύο σημαντικές ανανεώσεις: του διεθνή κίπερ Γιώργου Αθανασιάδη στην ΑΕΚ και του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη (εξελίσσεται σε σπουδαίο πρότζεκτ) στον ΠΑΟΚ…

– Η μεγάλη ισπανική εταιρία Promoesport έχει πελάτες της τον Μπράντον Τόμας (ΠΑΟΚ), Ζοάν Τορό (ΠΑΟ/Λεβαδειακός)…


Μεγάλη γκρίνια ξανά στον ΠΑΟΚ. Αυτή την φορά όμως, ο Ζοσέ Μπότο ως επί το πλείστον έχει μένει απέξω! Παρότι κάποιες… αόρατες μεταγραφές του δεν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα, σε θέσεις πρώτης ανάγκης.Τα «σκανδαλα» του:

1ον) Φελίπε Σοάρες, ο νεαρός Πορτογάλος χαφ που αποτελεί την πιο ακριβή αγορά του. Του πλήρωσε transfer fee 2.800.000 ευρώ τον περασμένο Γενάρη ενώ του απογείωσε το συμβόλαιο από τα 90 χιλιάρικα στις 400.00 ευρώ. Εξαφανισμένος…

2ον) Κουαλιάτα, ο πολύ λάιτ Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός που δεν μπορεί ακόμη ούτε ως «δεκάρι», ούτε ως ακραίος. Αγορά 1.800.000 ευρώ, deal που έφερε σε πέρας με τον πατέρα / ατζέντη του άσου. Δύσκολα θα παίξει φέτος και ήδη προσπαθούν να τον «σπρώξουν» τον Γενάρη είτε στο MLS , είτε σε καμία Βραζιλία…

3ον) Ράφα Σοάρες, ο αριστερός μπακ, Πορτογάλος κι αυτός, τον οποίο έσπευσε να υπογράψει σαν κελεπούρι το καλοκαίρι, προσφέροντας του καθαρές ετήσιες αποδοχές 550.000 ευρώ! Σχεδόν του διπλασίασε τις αποδοχές που είχε στην Γκιμαράες.

Έπαιξε το καλοκαίρι στα δύο καταστροφικά ματς με τη Λέφσκι, δήλωσε ανέτοιμος στον Λουτσέσκου στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και επιστρατεύτηκε / επανεμφανίστηκε μετά από 3 μήνες κόντρα στην ΑΕΚ. Τι έδειξε; Ένας αριστερός μπακ με καλές επαφές / κτυπήματα, όχι γρήγορος, με προβλήματα όταν η μπάλα παίζεται στην πλάτη του. Δεν έχει μεγάλες διαφορές με τον Τσαούση των 100.000 ευρώ, που είναι και Έλληνας και προϊόν της ακαδημίας και νεότερος του…

4ον) Σάστρε, ο Ισπανός των 450.000 ευρώ τον χρόνο καταφέρνει όταν παίζει να φαίνεται σαν τεράστια η απουσία του νεαρού Λύρατζη!

Μαζί με τον Ράφα Σοάρες, τα δύο μπακ του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, κοστίζουν συνολικά 1.000.000 στο κλαμπ. Συμβόλαια Μπότο!


Ο ΠΑΟΚ έχασε εύκολα και μάλλον αναμενόμενα από την ΑΕΚ και μόλις τη 10η αγωνιστική είναι 5ος και στο -14 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Ξεχάστηκε έτσι και το «διπλό» που είχε κάνει στο «Καραϊσκάκης», με τον Ραζβάν Λουτσέσκου πλέον να μαζεύει πάνω του όλα τα πυρά, από… φίλους και εχθρούς!

Ο Ρουμάνος τεχνικός που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν συμπαθής στους φίλους αλλά και τα ΜΜΕ του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ του Παναθηναϊκού ( λόγω των εριστικών δηλώσεων που πυκνά, συχνά κάνει), τώρα που η ομάδα του δεν είναι καλά, γίνεται εύκολος στόχος και για τους οπαδούς αλλά και τους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ! Κοινώς έχει ξεκινήσει η σκληρή απομυθοποίησή του και το ερώτημα είναι αν είναι τόσο αυθόρμητη στην Θεσσαλονίκη (ή έχει πέσει…γραμμούλα);

Είναι αλήθεια πως ο Λουτσέσκου επικρίθηκε πάρα πολύ γιατί επέμενε στην τακτική του για build up από τον Κοτάρσκι κι ενώ η ΑΕK πιέζει με ένταση ψηλά. Βέβαια με σέντερ φορ όπως ο Ολιβέιρα που παίζει μόνιμα με πλάτη, με 10άρι τον Ντάγκλας Αγκούστο που δεν μπορεί να περάσει κάθετη (είναι 6άρι, το πολύ μέχρι 8άρι), με μπακ όπως οι Σάστρε / Ράφα Σοάρες που κάνουν τους Λύρατζη / Τσαούση να φαίνονται σαν μεγάλες απώλειες και τον άπειρο Κωνσταντέλια αριστερό εξτρέμ πώς να πας σε παιχνίδι χώρου με δεύτερες μπάλες και μακρινές μεταβιβάσεις;

Πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε εξαρχής να διεκδικήσει αφού στον Λουτσέσκου δεν δόθηκε το κατάλληλο ρόστερ για να το πετύχει, μόνο κάποια ταλαντούχα παιδιά (τα περισσότερα σε μεσοαμυντικές θέσεις) και μεταγραφές στοιχήματα (όλες, εκτός του Νάρεϊ).


Στον ΠΑΟΚ (χωρίς να βγουν και να το πουν στο κόσμο τους) αποφάσισαν για φέτος να επενδύσουν σε πρότζεκτ, να βάλουν για να βγάλουν (πουλήσουν) νεαρό τερματοφύλακα (Κοτάρσκι), νεαρό στόπερ (Κουλιεράκη), νεαρά μπακ (Λύρατζη, Τσαούση), νεαρό 6άρι (Ντάντας), έχοντας έναν αργό επιθετικό όπως ο Ολιβέιρα, χωρίς να του πάρουν «10άρι» . Μιλάμε για τον άξονα / κορμό μιας ομάδας, οπότε λογικό είναι τέτοια σκαμπανεβάσματα, όπως και το… ζεις και να πεθαίνεις με αυτά.

Σε μία σεζόν που ρεαλιστικά δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίτλους, σε μια σεζόν «κτισίματος» και που το ταβάνι σου είναι η 4η θέση, κάτι πρέπει να προσπαθήσεις να παίξεις και να εξελίξεις. Και σίγουρα όχι να μάθεις τους ποδοσφαιριστές σου αντιποδόσφαιρο μήπως και πάρουν κατά τύχη κάποιο αποτέλεσμα… Τουλάχιστον ο Λουτσέσκου δεν θα το έκανε ποτέ αυτό!

Ο Ρουμάνος κόουτς ξέρει ένα αργό ποδόσφαιρο κατοχής με πολλές πάσες και στον φετινό άπειρο, «χαμηλοτάβανο», «μεταβατικό» ΠΑΟΚ, δουλεύει το χτίσιμο από χαμηλά, το οποίο αν κάποια στιγμή το μάθεις καλά, μπορείς να σπάσεις το πρέσινγκ και να μετατρέψεις το όπλο του αντιπάλου σου σε μειονέκτημα. Αρκεί βέβαια να έχεις και μια μίνιμουμ ποιότητα μπροστά, που κόντρα στην ΑΕΚ του έλειψε…


Ο Λουτσέσκου δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει… ανεπαρκής προπονητής επειδή έχασε –με τον τρόπο που έχασε– από την ΑΕΚ. Και στον ΠΑΟΚ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποδεχτούν πως με το ρόστερ που διαθέτουν, με την ενδεκάδα που κατέβασαν, έκπληξη δεν ήταν η εύκολη ήττα από την ΑΕΚ αλλά το ότι κέρδισαν τον Ολυμπιακό. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε συμφέρει, είτε όχι.

Άλλη μια μεγάλη αλήθεια είναι πως από τον ΠΑΟΚ, λείπουν οι παίκτες προσωπικότητες / σημεία αναφορά. Ή πλέον αυτοί περισσότερο θυμίζουν… Ελ Σίντ! Κάπως έτσι ο «δικέφαλος» επιστρέφει σιγά – σιγά στην θέση που βρισκόταν πριν την έλευση Σαββίδη. Δηλαδή πίσω από τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ!

Με έναν ιδιοκτήτη / Πρόεδρο που έχει να εμφανιστεί δύο – τρία χρόνια. Με λεφτά πλέον να μην δίνονται στο όνομα της εξυγίανσης και μιας ανανέωσης που κρύβει το πραγματικό πρόβλημα. Με ένα αθλητικό διευθυντή που αποδείχθηκε μέχρι τώρα ακατάλληλος στα deal που έχει κάνει (πρώτη φορά ανέλαβε αυτό τον ρόλο, σε Πόρτο και Σαχτάρ ήταν σκάουτ και τσιφ σκάουτ). Και με έναν προπονητή που γύρισε στο κλαμπ όχι πάντως για να προστατέψει το προφίλ και κατάντησε ουσιαστικά… «αυτοφωράκιας». Πώς μετά ο ΠΑΟΚ να μην δίνει την εικόνα παρατημένου μαγαζιού…

Διαβάστε ακόμη: