Για τη νέα πνευμονία που έχει καταγραφεί στην Κίνα, το αποκαλούμενο «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα», μίλησε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο νέο αυτό σύνδρομο, το οποίο είναι ουσιαστικά πνευμονία που κυρίως προσβάλλει παιδιά και εφήβους στην Κίνα, αλλά και στις ενημερώσεις που έχουν γίνει από τον ΠΟΥ σχετικά με αυτό. Παράλληλα αναφέρθηκε και στον ιό κοξάκι αλλά και σε ενδεχόμενες νέες πανδημίες, που ίσως κάνουν την εμφάνισή τους.

«Για να μιλήσουμε για μία νέα πανδημία πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για νέα πανδημία. Είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο στην Κίνα το οποίο παρακολουθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC. Από την ενημέρωση που έχουμε και τα στοιχεία δεν προκύπτει κάποια ανησυχία προς το παρόν», τόνισε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφερόμενη στο «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα».

«Ωστόσο είμαστε σε μια φάση που το επιτηρούμε, το παρακολουθούμε. Εκδηλώνεται με μια συγκεκριμένη μορφή συμπτωμάτων. Έχουν αναλύσει οι επιστήμονες ποια είναι αυτή. Μετά τον covid έχουμε αυξανόμενη εγρήγορση σε αυτά τα θέματα, που είναι καλό γιατί έχουμε και μια μεγάλη ανταπόκριση στο να προστατευτούμε, όμως δεν θα πρέπει να είμαστε μεταξύ πανικού και εφησυχασμού, έχει σημασία να ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές», συμπλήρωσε.

Ο ιός κοξάκι και η πιθανότητα εμφάνισης νέων πανδημιών

«Εάν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα ανησυχίας, αμέσως θα δώσουμε μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Έχει ενημερώσει ο ΕΟΔΥ με πολύ τακτά και δελτία Τύπου και ενημέρωση στον πληθυσμό για τι πρέπει κανείς να προσέχει και τα μέτρα προστασίας. Δεν συντρέχει ανησυχία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός αναφερόμενη στον ιό κοξάκι.

«Το ότι μπορεί να έχουμε κρούσματα, καθώς μετά τον Covid έχουμε ευαισθησία, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Είναι φυσιολογική, αναμενόμενη εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε με το κοξάκι», συμπλήρωσε.

«Θα έχουμε όμως νέες πανδημίες, αυτό δείχνουν τα δεδομένα τα επιστημονικά σε σχέση με την κλιματική κρίση, όμως είμαστε και πιο έτοιμοι πια. Δεν ήμαστε στη φάση που ήμασταν προ κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως έχουμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας και θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο έγκαιρα τα ξεσπάσματα αυτά των κρουσμάτων των μεταδιδόμενων νοσημάτων στην πηγή», δήλωσε ακόμη.

«Αυτή τη δουλειά κάνουμε με τον ΕΟΔΥ εκμεταλλευόμενοι και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δείτε ότι επόμενο διάστημα ο ΕΟΔΥ θα αποκτήσει μια αυτόνομη επιχειρησιακή λειτουργία, όπως το κάναμε και στη Θεσσαλία. Να μπορεί να παρεμβαίνει στην πηγή του προβλήματα ακριβώς για να μην έχουμε περαιτέρω εξάπλωση κρουσμάτων. Και αυτή είναι η στρατηγική και σε διασυνοριακό επίπεδο και πανευρωπαϊκά», σημείωσε επίσης η κ. Αγαπηδάκη.

«Κρούσματα κορωνοϊού έχουμε. Η πανδημία έχει τελειώσει, ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί όμως προχωράνε οι εμβολιασμοί», κατέληξε, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για εμβολιασμό των πολιτών και για τον κορωνοϊό αλλά και για τη γρίπη.

Διαβάστε ακόμη: