Η παραγωγή των πλαστικών μίας χρήσης που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση αυξήθηκε κατά έξι εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2019 έως το 2021, παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Παρατηρείται «μικρή πρόοδος» από τους παραγωγούς όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της πρακτικής της ανακύκλωσης, σύμφωνα με την έρευνα. Τα πλαστικά μίας χρήσης έχουν αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως, με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων θαμμένων σε χωματερές ή πεταμένων χωρίς καμία επεξεργασία, σε ποτάμια και ωκεανούς.

Η διαδικασία βιομηχανοποίησης αποτελεί, επίσης, μία σημαντική πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.

«Να είστε βέβαιοι ότι η κρίση με τα πλαστικά απορρίμματα θα επιδεινωθεί σημαντικά, προτού δούμε μία απόλυτη μείωση χρόνο με τον χρόνο στην κατανάλωση παρθένων πλαστικών μίας χρήσης», ανέφερε το αυστραλιανό ίδρυμα, Minderoo. Η Exxon Mobil και η κινεζική Sinopec βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των εταιρειών παραγωγής πετροχημικών προϊόντων, τα οποία παράγουν παρθένα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά μίας χρήσης.

Η Sinopec είναι, επίσης, πρώτη στη λίστα σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής για την περίοδο 2019 – 2027, τονίσθηκε στην έκθεση, με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια τόνους ετήσιας παραγωγής να έχουν προγραμματισθεί. Η Exxon Mobil είναι δεύτερη με περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους. Η Κίνα ηγείται της ραγδαίας παγκόσμιας ανάπτυξης στη ζήτηση πλαστικών, την τελευταία δεκαπενταετία.

Τον περασμένο χρόνο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ένα «πενταετές σχέδιο» για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών, το οποίο θα προβλέπει μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και χρήση των πλαστικών μίας χρήσης και στην ολοκληρωτική απαγόρευση κάποιων προϊόντων.

Η ανάπτυξη την κινεζικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, ωστόσο, στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν οι μισές από τις είκοσι εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την δυναμικότητα παρθένων πολυμερών μέχρι το 2027, σημείωσε η Minderoo. Περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μίας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και αναμένεται αύξηση κατά 17 εκατομμύρια τόνους ακόμη, έως το 2027, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη: