Κατά 1,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ενεργητικό των τεσσάρων ΑΕΔΑΚ θυγατρικών των τραπεζών το α΄ τρίμηνο του 2024, ενδεικτικό της δυναμικής των αγορών και της ανόδου που εμφανίζουν τα ομολογιακά και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.
Οι εισροές από την αρχή του χρόνου φθάνουν το 1,4 δισ., ενώ κατά 400 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η αποτίμηση του ενεργητικού των αμοιβαίων, ανεβάζοντας το σύνολο του ενεργητικού των τεσσάρων ΑΕΔΑΚ στα 14,3 δισ. με βάση την αποτίμηση τέλους Μαρτίου.
Η άνοδος του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων που καταγράφεται το α΄ τρίμηνο του έτους έρχεται ως συνέχεια εισροών ύψους 3,2 δισ. που υπήρξαν το 2023.
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων εισροών συνδέεται με τα αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας (target maturity) που προωθούν οι τράπεζες, τα οποία εξασφαλίζουν μερισματική απόδοση κοντά ή λίγο πάνω από το 2%.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα έγιναν γνωστά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κυρίως ως «αντίδοτο» στα χαμηλά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αλλά πλέον έχουν καθιερωθεί ως εναλλακτική επενδυτική επιλογή για επενδυτές χαμηλού ρίσκου.
Εκτός από τα αμοιβαία κεφάλαια, άλλα 675 εκατ. έχουν τοποθετήσει οι «μικροεπενδυτές» σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου (από τον περασμένο Σεπτέμβριο που άνοιξε η σχετική δυνατότητα), επιτυγχάνοντας αποδόσεις 3,75% με βάση το επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης.
Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο εγγραφής από φυσικά πρόσωπα είναι 15.000 ευρώ με δυνατότητα συμμετοχής σε κάθε έκδοση.
Παράλληλα, κοντά στα 3 δισ. υπολογίζονται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε έντοκα γραμμάτια μέσω της δευτερογενούς αγοράς, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί ότι στη στροφή σε εναλλακτικές τοποθετήσεις αποδίδεται και η μείωση των καταθέσεων που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά φθάνει στα 2,1 δισ. με βάση τα τελευταία στοιχεία για το τέλος Φεβρουαρίου.
Συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 144,5 δισ., ενώ άλλα 40,1 δισ. είναι η ρευστότητα που διατηρούν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες συνεχίζουν τις εκδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας target maturity –έχουν συγκεντρώσει από την αρχή του χρόνου περί τα 880 εκατ. ευρώ– αν και με χαμηλότερη μέση απόδοση από τις προηγούμενες εκδόσεις που διαμορφώνεται κοντά στο 2%.
Πρόκειται για προϊόντα που χαρακτηρίζονται χαμηλού κινδύνου και τα οποία επενδύουν κυρίως σε ομόλογα κρατών και επιχειρήσεων, οι τοποθετήσεις στα οποία ευνοούνται ενόψει της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Μεταξύ των εκδόσεων που «τρέχουν» αυτό το διάστημα είναι:
• Το Alpha Target Maturity VII 2026 ομολογιακό 2ετούς διάρκειας με περίοδο διάθεσης έως τις 10 Μαΐου.
• Το Πειραιώς Α/Κ στρατηγικής τακτικού εισοδήματος 2027 ευρωπαϊκό ομολογιακό με περίοδο διάθεσης έως τις 30 Απριλίου και εκτιμώμενη ετήσια απόδοση 2,3% έως 2,6%.
• Το Δήλος Extra Income ΙΙI 2ετούς διάρκειας με εκτιμώμενη συνολική απόδοση στη λήξη 4,20% έως 4,70% και περίοδο διάθεσης έως τις 12 Απριλίου.
• Το Eurobank (LF) Target Maturity Bond Fund 5ετούς διάρκειας και το Eurobank (LF) Target Maturity ii Bond Fund 2ετούς διάρκειας με περίοδο διάθεσης έως τις 31 Μαΐου.
Οι διάρκειες των συγκεκριμένων προϊόντων εκτείνονται μεταξύ δύο έως και πέντε ετών.
Διαβάστε ακόμη:
- Τα 10 crypto που υπεραποδίδουν το 2024, εκτός από τα Bitcoin και Ether
- Έντονος προβληματισμός στην αγορά με την εσωστρέφεια της κυβέρνησης
- Βουλγάρα τραγουδίστρια προσπάθησε να μιμηθεί την Ελένη Φουρέιρα… αλλά δεν τα κατάφερε
- Εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να αλλάξει τις ισορροπίες στο Μαξίμου και στην… αθηνοκεντρική κυβέρνηση