Με αύξηση των τιμών στα προϊόντα λιανικής αλλά και περισσότερη παραγωγή θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό που παρατηρείται στο κόστος εισροών η αμερικανική εταιρεία Kellogg.

Όπως δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας, Steve Cahillane στο δίκτυο CNBC «καθώς μπαίνουμε στο 2022 εξακολουθούμε να βλέπουμε διψήφιο πληθωρισμό κόστους. Θα δούμε τα παράλληλα οφέλη της τιμολόγησης που πήραμε από το 2021 στο 2022, αλλά στόχος μας είναι να καλύψουμε όλα αυτά τα κόστη με τιμολόγηση και παραγωγικότητα και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση για να πράξουμε».

Γεγονός είναι ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Kellogg ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το δ’ τρίμηνο που έφθασαν στα 83 σεντς ανά μετοχή ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς κατά 4 σεντς σύμφωνα με την FactSet. Μάλιστα οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο σχεδόν 3% στο χρηματιστηριακό ταμπλό την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές συνυπολόγισαν και την προοπτική αύξησης των κερδών για όλο το έτος που ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street.

Οι αυξήσεις τιμών

Ο δρόμος των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων δεν είναι εύκολος. Η εφαρμογή αυτής της τακτικής όμως πέρυσι βοήθησε την εταιρεία να ενισχύσει τα κέρδη της και να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε. Ο Cahillane είπε ότι οι πελάτες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι… παραπάνω όμως για εφέτος η Kellogg εξακολουθεί να είναι προσεκτική με την άνοδο της τιμής. «Δεν θέλουμε οι τιμές να είναι πολύ υψηλές στο ράφι, αλλά βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου έχει βάση, είναι σε όλα αλλά καταφέραμε να το καλύψουμε. Η απόδοσή μας στις τιμές είναι πολύ σταθερή» είπε ο ίδιος. Το τμήμα των δημητριακών Kellogg δέχθηκε πλήγμα το περασμένο τρίμηνο λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών από τους εργαζόμενους. Ο CEO της εταιρείας υπογραμμίζει ότι άλλα μέρη του χαρτοφυλακίου «αντισταθμίζουν» την υποαπόδοση των δημητριακών το τελευταίο τρίμηνο και πως αναμένει ότι η γραμμή θα ανακάμψει τώρα που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν κανονικά στην εργασία τους.

Συμφωνίες στον ορίζοντα

Η εταιρεία για το 2022 εξετάζει την ανάκτηση του αποθέματός της για το α’ εξάμηνο του έτους, την ανάκτηση της διανομής και την αποκατάσταση των εμπορικών συμφωνιών που θα οδηγήσει σε ένα δυναμικό β’ εξάμηνο στον κλάδο των δημητριακών. Αυτό που, ωστόσο, θα κάνει την διαφορά είναι κάποιο ενδεχόμενο deal για το οποίο ο Cahillane είπε πως μπορεί να κλείσει η Kellogg επικαλούμενος την ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας.