Καταγράφοντας την προεκλογική συγκέντρωση στην ΠενσΙλβάνια το απόγευμα του Σαββάτου που εξελίχθηκε σε απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Νταγκ Μιλς, βετεράνος φωτογράφος των New York Times, απαθανάτισε τη διαδρομή της σφαίρας που τραυμάτισε στο δεξί αυτί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο φωτορεπόρτερ των New York Times, Νταγκ Μιλς, είπε τη Δευτέρα πως δεν συνειδητοποίησε ότι τράβηξε την ιστορική φωτογραφία κατά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, παρά μόνο όταν μια συντάκτρια εντόπισε τη διαφαινόμενη πορεία μιας σφαίρας που εκτοξεύτηκε από τον ελεύθερο σκοπευτή Μάθιου Τόμας Κρουκς, που βρισκόταν σε μια στέγη 140 μέτρα από την προεκλογική συγκέντρωση στην οποία μιλούσε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, στην Πενσιλβάνια.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πώς κατάφερε να τραβήξει την ιστορική φωτογραφία

«Όταν τον είδα να κάνει κάποιου είδους μορφασμό και να κοιτά στα δεξιά και μετά να πιάνει το αυτί του, και τον κοίταξα, και μετά έσκυψε, σκέφτηκα “Θεέ μου, τον πυροβόλησαν”» είπε ο Μιλς στο CBS News. Ακόμη και όταν ο Τραμπ αποσύρθηκε από τη σκηνή από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, ο Μιλς, βραβευμένος με Πούλιτζερ, συνέχιζε να τραβάει φωτογραφίες. «Όταν συνέβη λοιπόν, παρόλο που το επιτελείο του πρώην προέδρου μού φώναζε να σκύψω και η Μυστική Υπηρεσία μάς φώναζε να σκύψουμε, μάλλον δεν έκανα το πιο ασφαλές πράγμα, αλλά έτρεξα γύρω στο πλάι της σκηνής για να προσπαθήσω να απαθανατίσω αυτές τις στιγμές», εξήγησε. Ο Μιλς έστειλε αρχικά φωτογραφίες του Τραμπ με το ματωμένο αυτί και τη γροθιά του υψωμένη σε μια συντάκτρια. Στη συνέχεια θυμήθηκε ότι είχε φωτογραφίες από τη στιγμή που ο Τραμπ μιλούσε πριν από την αναταραχή.

Όπως εξήγησε, η συντάκτρια τον κάλεσε πίσω και του είπε: «Δεν θα το πιστέψετε. Νομίζουμε ότι έχουμε μια εικόνα. Έχετε μια φωτογραφία της σφαίρας πίσω από το κεφάλι του». Η σφαίρα είναι ελάχιστα ορατή και διαφαίνεται μόνο όταν η φωτογραφία μεγεθυνθεί. Ειδικός στη σήμανση από το FBI επιβεβαίωσε ότι η εικόνα δείχνει τη σφαίρα να σχίζει τον αέρα, ανέφερε το CBS News. Δεν είναι σαφές αν αυτή είναι η σφαίρα που τρύπησε το αυτί του Τραμπ.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ποιος είναι ο Νταγκ Μιλς

Ο Νταγκ Μιλς γεννήθηκε στο Greensboro, N.C., το 1960. Σπούδασε στο Northern Virginia Community College στη Βιρτζίνια. Ζει με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του. Καλύπτει τους προέδρους των ΗΠΑ από το 1983, ξεκινώντας από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ άρχισε να εργάζεται στο γραφείο των New York Times στην Ουάσιγκτον το 2002.

Ο φωτογράφος Νταγκ Μιλς

Πριν ενταχθεί στους New York Times υπηρέτησε ως επικεφαλής φωτογράφος για το Associated Press (AP) στην Ουάσιγκτον για 15 χρόνια. Μετά από τέσσερα χρόνια υπηρεσίας στο γραφείο της United Press International στην Ουάσιγκτον, εντάχθηκε στο AP.

Το 1993, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την κοινή κάλυψη της εκστρατείας Κλίντον/Γκορ από το AP. Έλαβε ένα δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ για την κοινή ερευνητική του κάλυψη με το AP για την υπόθεση Κλίντον/Λεβίνσκι. Το 2020 και το 2023, η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου απένειμε στον Mills το Βραβείο Αριστείας στην Κάλυψη Προεδρικών Ειδήσεων.

Ο Μιλς είναι επίσης γνωστός για τη φωτογράφιση αθλημάτων. Έχει καλύψει δημοφιλή αθλητικά γεγονότα όπως το World Series, και τα Super Bowls, καθώς και μεγάλες διοργανώσεις γκολφ όπως τα Masters και 16 Olympics.

Διαβάστε ακόμη