Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πώληση του ομίλου United Group, στον οποίο ανήκει και η ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Nova.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ισχυροί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι καθώς και funds ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου βεληνεκούς εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους σε επίπεδο μη δεσμευτικών προσφορών είτε για το σύνολο του ομίλου είτε για ξεχωριστά του τμήματα.

Θυμίζουμε ότι η BC Partners με διαχειριστή τον Νίκο Σταθόπουλο, η οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στη United Group μέσω της οποίας ελέγχει την ελληνική Nova, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της τμηματικής πώλησης των δραστηριοτήτων του ομίλου καθώς βασικός στόχος παραμένει η μεγιστοποίηση της αξίας της επιδιωκόμενης συναλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που προηγήθηκαν, φαίνεται να υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές, μεταξύ άλλων, οκτώ ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Saudi Telecom (STC), που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο επίσης τηλεπικοινωνιακός όμιλος e& (etisalat and) του Άμπου Ντάμπι, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας 4iG Nyrt με έδρα την Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, το διεθνές επενδυτικό fund PPF Group με έδρα την Ολλανδία, η αυστριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών A1 Telekom Austria Group, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Providence, η επίσης αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία Warburg Pincus καθώς και το βρετανικό επενδυτικό fund Apax Partners.

Πηγές με γνώση επί του θέματος αναφέρουν ότι από τους παραπάνω διεκδικητές, αυτοί που φαίνεται να προκρίθηκαν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών είναι οι Saudi Telecom (STC), e&, Warburg Pincus και Apax Partners.

Οι δυο που διεκδικούν τη Nova

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το αμερικανικό fund Warburg Pincus έχει επικεντρωθεί στην ελληνική Nova ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φέρεται να κινείται και το βρετανικό fund Apax, παλαιός γνώριμος της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς παλαιότερα είχε επενδύσει αρχικά στην Telestet και στη συνέχεια στην Wind, τις προκάτοχες εταιρείες της Nova.

Προς την χώρα μας συντείνουν οι πρώτες ενδείξεις καθώς η Apax Partners φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες της United στην Βουλγαρία, που αποτελεί το έτερο ισχυρό χαρτί του ομίλου μετά την Nova.

Σε ό,τι αφορά τη Saudi Telecom, η οποία θεωρείται ένας ισχυρός υποψήφιος, λαμβάνοντας υπόψη την καλή προϊστορία με την United Group λόγω του deal με την πώληση πύργων κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία στην θυγατρική της TAWAL, φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση για το σύνολο του ομίλου.

Σχετικά με το τίμημα που ζητάει η BC Partners, θυμίζουμε ότι κυμαίνεται στην περιοχή των 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του ομίλου United (8 φορές το EBITDA) συμπεριλαμβανομένων των δανειακών της υποχρεώσεων ενώ για την Nova φαίνεται να κινείται σε ποσό άνω των 1,5 δισ. ευρώ δεδομένου ότι δεν εμφανίζει δάνεια εν αντιθέσει με την μητρική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η BC Partners επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαδικασίας καλώς εχόντων των πραγμάτων πριν την εκπνοή της τρέχουσας χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: