Η «ανατροπή» στη δεύτερη θέση σημάδεψε τον πρώτο γύρο στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης έλαβε ένα ποσοστό που του δίνει ασφαλές προβάδισμα εν’ όψει της δεύτερης Κυριακής ενώ σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση οδηγείται ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Εκατό μέρες έχουν συμπληρωθεί από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ, με την κυβέρνηση να έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: 21 δήμοι οδηγούνται σε δεύτερες κάλπες

14 συνολικά δήμοι, από τον Βόρειο, Δυτικό, Κεντρικό και Νότιο τομέα Αθηνών, έχουν εκλέξει δήμαρχο από την πρώτη εκλογική μάχη και δεν θα χρειαστεί οι δημότες να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντίθετα, ο δημαρχιακός θώκος των υπολοίπων 21 δήμων θα κριθεί στις 15 Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το Mega.

Ωστόσο φαίνεται πως διατηρεί τις δυνάμεις της σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χάνει, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σε σταθερά ποσοστά και κερδισμένο είναι το ΚΚΕ που αυξάνει τα ποσοστά του.

Στον δήμο Αθηναίων προβάδισμα έχει ο Κ. Μπακογιάννης με 41%, και έπεται ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα. Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως τα ποσοστά του κ. Ζαχαριάδη συνιστούν «συντριβή» ενώ στελέχη που είναι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξαν πως ο κ. Ζαχαριάδης είχε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή του.

Στην Θεσσαλονίκη, στο 1,7% είναι η διαφορά του Κ. Ζέρβα με τον Στέλιο Αγγελούδη και το ντέρμπι αναμένεται μεγάλο μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι θα βγάλουν οι δεύτερες κάλπες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο ευρύ κοινό απευθύνεται αναμφίβολα και ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος φτάνοντας στο κεντρικό του εκλογικό περίπτερο στο Σύνταγμα μετά το αποτέλεσμα με την σημαντική πρωτιά του, ευχαρίστησε για τη νίκη του και έκανε λόγο για το νέο πενταετές ταξίδι.

«Σήμερα πετύχαμε μία μεγάλη νίκη, και κυρίως μία μεγάλη νίκη της Αθήνας, μία νίκη όλων. Με την ψήφο σας θέλω να συνεχίσω να είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Έχω τεράστιο σεβασμό σε όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, και σε όσους ψήφισαν κάποιον άλλον, αλλά και σε εκείνους που δίστασαν να έρθουν κοντά μας. Την επόμενη εβδομάδα θα απευθυνθώ σε όλες και σε όλους ξανά. Κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά. Να μιλήσουμε για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της πόλης. Για το μέλλον που έρχεται με ορμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης ο οποίος, να σημειωθεί, στο δεύτερο γύρο του 2019, κέρδισε με ποσοστό της τάξεως του 65,25% και ο Νάσος Ηλιόπουλος ηττήθηκε λαμβάνοντας το 34,75% των ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί στις «επάλξεις» και η Χαριλάου Τρικούπη, που μέσω της εμφάνισης Δούκα καταφέρνει να προσεγγίζει το στοίχημα- «είμαστε η δεύτερη δύναμη της αυτοδιοίκησης», είπε χθες το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό παιχνίδι στην Αθήνα.

«Όλοι οι προοδευτικοί Αθηναίοι πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος έχασε ποσοστά παρά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης», είναι η ενθαρρυντική του αγώνα του Χάρη Δούκα δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Μπροστά μας έχουμε μία εβδομάδα αγώνα και ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει με νέα ή μαζί όλοι θα αλλάξουμε την πόλη βελτιώνοντας τη ζωή μας», επεσήμανε εξηγώντας ο κ. Δούκας τις προθέσεις του και καλώντας «όλους τους Αθηναίους ακόμη και όσους δεν ψήφισαν αυτή την Κυριακή, όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε αυτή την κρίσιμη μάχη, θα νικήσουμε».

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, το νήμα στον πρώτο γύρο έκοψε πρώτος ο εν ενεργεία δήμαρχος και υποστηριζόμενος από την ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 27,30% (στο 72,47% της ενσωμάτωσης), ενώ δεύτερος με μικρή διαφορά ακολουθεί ο Στέλιος Αγγελούδης, φτάνοντας στο 25,84%.

Μετά το αρχικό σοκ, καθώς λίγοι ανέμεναν μια τόσο σφιχτή διαφορά, το ενδιαφέρον άρχισε να επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες στα ποσοστά των υπόλοιπων συνδυασμών, όταν ο υποψήφιος με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Πέγκας κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 20,77%, πετυχαίνοντας μια από τις υψηλότερες επιδόσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πανελλαδικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, το που θα κατευθυνθούν τελικά οι ψήφοι της παράταξης του κ. Πέγκα, αλλά και το ποσοστό της αποχής στο δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν το τελικό τοπίο, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετές διαθέσιμες δεξαμενές για τους δύο μονομάχους.

Διαβάστε ακόμη: