Ομαλά εξελίχθηκε η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας και η εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρες επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για τις κάλπες των περιφερειακές εκλογές, όπως διαμορφώνονταν το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ η ενσωμάτωση έχει αγγίξει το 98,75%, η συμμετοχή καταγράφεται στο 52,40% του εκλογικού σώματος και τα άκυρα/λευκά αθροίζονται στο 6,47%.

Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέγονται περιφερειάρχες στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Στις 6 από αυτές οι νικητές της κάλπης υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας ανανεώνουν τη θητεία τους οι ήδη εκλεγμένοι περιφερειάρχες για την προηγούμενη τετραετία.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού εξέλεξαν περιφερειάρχη από τον α’ γύρο

Αναλυτικά, η εικόνα των αποτελεσμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,88% ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,30%.

«Σας ζήτησα την ψήφο μου και μου δώσατε την καρδιά σας. Με εμπιστευτήκατε και μου δώσατε ισχυρότατη εντολή,. Να πάμε την Αττική μπροστά. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και την ευκαιρία να παλέψουμε για τον τόπο μας. Ευχαριστώ τους υποψηφίους – μαχητές μας, τους εθελοντές μας και τους αντιπάλους μας για τον δικό τους αγώνα. Προσμένω συνεργασία και συνεννόηση» τόνισε με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,27%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,61%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 7,98% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,16%.

«Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η τρίτη διαδοχική φορά που με εμπιστεύεστε με ποσοστά που ξεπερνούν το 60% και το 70% στη δεύτερη, μεγαλύτερη γεωγραφικά, περιφέρεια της χώρας των 2 εκατομμυρίων Ελλήνων» επισήμανε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας ποσοστό 58,97%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13,17%.

Ο κ. Φαρμάκης στις δηλώσεις που έκανε θέλησε να ευχαριστήσει όλο τον κόσμο της Δυτικής Ελλάδος που τον επανεξέλεξε και απεύθυνε μήνυμα ενότητας προς όλες τις δυνάμεις για να πάνε από κοινού τον τόπο μπροστά.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας 54,75%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,56%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, κατερχόμενος σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας το 78,22%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,09%.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, συγκινημένος, στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι «τα λόγια δεν μπορούν πολλές φορές να αποτυπώσουν αυτά που αισθανόμαστε». «Για την επόμενη περίοδο υποσχόμαστε ότι θα υπηρετούμε την Κρήτη πέρα και πάνω από τα κόμματα. Για την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, για την κοινωνική συνοχή. Εμείς ζητάμε από την εκάστοτε κυβέρνηση να δει την Κρήτη με άλλο μάτι και μαζί με τους δήμους θα δώσουμε τη μάχη» συμπλήρωσε.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 66,24% και άρα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,26%.

Σε δηλώσεις του κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η πιο μεγάλη τιμή για έναν πολιτικό.Είναι αυτή η τόσο ξεχωριστή τιμή, ταυτόχρονα και στιγμή, της δικαίωσης για κάθε κόπο, για κάθε αγώνα, για κάθε μάχη, για κάθε αγωνία, για κάθε ξενύχτι. Μέσα από την καρδιά μου, θέλω να πω σε κάθε νησιώτη, σε κάθε νησί μας, ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και να τους πω ότι πιστός στην εντολή τους θα είμαι πάντα ο Γιώργος Χατζημάρκος που ξέρουν».

Τέλος, όσον αφορά τις περιφέρειες στις οποίες δεν θα υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πετυχαίνει την εκλογή του με ποσοστό 48,32%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,90%.

Ο Φάνης Σπανός σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον κόσμο για την τιμή, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που του έδειξαν. Δήλωσε περήφανος για τους 114 πολυτιμους ανθρώπους που έχει στο πλευρό του και δήλωσε συγκινημένος αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την νίκη του.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιοι πάνε σε δεύτερες κάλπες

Στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθεί τελικά η εκλογή περιφερειάρχη στην Αν. Μακεδονία & Θράκη, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

Με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, ηγούνται της αναμέτρησης οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κόμμα της ΝΔ.

Διαβάστε ακόμη: