Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταργήσει το καθεστώς του non-dom, το οποίο επιτρέπει σε άτομα που ζουν εκεί αλλά έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό να αποφεύγουν τους φόρους στα ξένα περιουσιακά τους στοιχεία για 15 χρόνια.
Η αναμόρφωση ενός συστήματος που παρείχε προνομιακή μεταχείριση για τους πλούσιους αλλοδαπούς λαμβάνει χώρα, καθώς το αυξανόμενο χάσμα πλούτου σε πολλές δυτικές χώρες ωθεί ορισμένους να περιορίσουν τα φορολογικά και τα προνόμια ιθαγένειας που απευθύνονται στους ομογενείς. Η Πορτογαλία τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμά της, μια πολιτική που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους εισοδήματος και συντάξεων από τους ντόπιους για 10 χρόνια.
Πού μπορούν λοιπόν να πάνε ομογενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία; Αναφέρονται πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν προνόμια για τους ξένους.
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Από το 2016 όταν εφαρμόστηκε νέος φορολογικός νόμος, οι κάτοικοι αλλά και οι μη κάτοικοι δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν στη χώρα ή για τα ξένα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτός ο νόμος υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας, προσελκύοντας πλούσιους επενδυτές και ενισχύοντας την αγορά ακινήτων. Δεν υπάρχουν επίσης φόροι περιουσίας ή κληρονομιάς σε αυτά τα τροπικά νησιά.
Οι αλλοδαποί μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν υπηκοότητα που υπόσχεται ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη για μόλις 100.000 δολάρια. Οι πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα μπορούν να ταξιδέψουν σε 154 χώρες χωρίς να υποβάλουν αίτηση για βίζα εκ των προτέρων. Τη στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να πατάξει αυτήν την πολιτική χωρίς βίζα και ασκεί πίεση σε αυτήν και σε άλλα κράτη της Καραϊβικής είτε να κλείσουν τα προγράμματα ιθαγένειας προς επένδυση είτε να τα αυστηροποιήσουν.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Ντουμπάι και τα άλλα εμιράτα του έχουν προσελκύσει πληθώρα διαχειριστών αντισταθμιστικών ταμείων και τραπεζιτών από όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, χάρη στους χαλαρούς φορολογικούς νόμους και τις ανέσεις για τους πλούσιους. Τα ΗΑΕ δεν φορολογούν το προσωπικό εισόδημα, τα κέρδη κεφαλαίου, την κληρονομιά, τα δώρα ή τα ακίνητα. Και έχουν έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο, με 9% για εταιρείες που παράγουν περισσότερα από 375.000 dirhams (102.000 δολάρια) σε ετήσια κέρδη.
Η χώρα αύξησε επίσης πρόσφατα το εύρος των ατόμων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα μακράς διαμονής, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών και των μηχανικών. Ωστόσο, το Ντουμπάι γίνεται δυσβάσταχτο καθώς η δημοτικότητά του εκτοξεύει τις τιμές των ακινήτων. Οι λίστες αναμονής για διεθνή σχολεία και ιδιωτικά κλαμπ είναι αρκετά μεγάλες.
Ιταλία
Το γενναιόδωρο φορολογικό σύστημα της Ιταλίας για τους αλλοδαπούς που καθιερώθηκε το 2017 ήταν πολύ αποτελεσματικό στην προσέλκυση ομογενών. Ο αριθμός των ατόμων που μετακόμισαν στο Μιλάνο και επωφελήθηκαν από αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις υπερδιπλασιάστηκε το 2021 σε περισσότερα από 1.300 άτομα. Οι νέοι κάτοικοι πληρώνουν ετήσια προμήθεια 100.000 ευρώ και απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος από το εξωτερικό. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν φόρο στο 50% του ιταλικού εισοδήματός τους εάν δεν ήταν κάτοικοι τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.
Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές του Μιλάνου έχουν ωθήσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη και στο υψηλότερο κόστος διαβίωσης, πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ των ντόπιων. Καθώς όμως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία αποσύρουν τα κίνητρα για αλλοδαπούς, οι σύμβουλοι περιουσίας λένε ότι η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των παγκόσμιων εκπατρισμένων – ειδικά από την Αμερική και τη Μέση Ανατολή – που θέλουν να σταθμεύσουν τα μετρητά τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα με χαμηλή φορολογία.
Σιγκαπούρη
Μονακό
Πολυεκατομμυριούχοι συνέχισαν να συρρέουν στο Μονακό για να απολαύσουν τα καζίνο της πόλης, τον πολυτελή τρόπο ζωής και τους χαμηλούς φόρους. Μια «παιδική χαρά» για την ευρωπαϊκή ελίτ, η μικροσκοπική χώρα δεν έχει φόρους στην περιουσία, το προσωπικό εισόδημα ή τα κέρδη κεφαλαίου. Τα ενοικιαζόμενα ακίνητα φορολογούνται με 1% του ετήσιου μισθώματος. Το Μονακό κατήργησε τους φόρους στα μερίσματα που καταβάλλονταν από τοπικές εταιρείες και δεν χρεώνει γενικό εταιρικό φόρο εισοδήματος.
Το Μονακό έχει τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, όπου με 1 εκατομμύριο δολάριο αγοράζει κάποιος μόνο 172 τετραγωνικά πόδια ακίνητης περιουσίας. Η άδεια παραμονής της χώρας μπορεί να ληφθεί με επένδυση άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Υψηλότερες φορολογικές ζώνες
Εάν είστε περίεργοι για χώρες που φορολογούν περισσότερο αλλά προσφέρουν επίσης καλή ποιότητα ζωής και δημόσιες υπηρεσίες, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ιαπωνία έχουν μερικές από τις υψηλότερες φορολογικές ζώνες στον κόσμο.
Ο φόρος εισοδήματος της Γαλλίας φτάνει στο 45%, παρόμοιο με την Ιαπωνία. Η Γαλλία χρεώνει επιπλέον φόρο 3% σε εισόδημα που υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, ενώ ο φόρος υπεραξίας είναι 19%. Οι φόροι εισοδήματος της Δανίας ανέρχονται στο 52%. Στο Βέλγιο, κάθε εισόδημα άνω των 46.440 ευρώ φορολογείται με 50%.
Διαβάστε ακόμη:
- Yπουργείο Ανάπτυξης: Νέες πρωτοβουλίες στη μάχη κατά της ακρίβειας μέσω του e-Καταναλωτής
- Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα λάβουν – Πότε καταβάλλεται – Πώς να το υπολογίσετε
- Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση ως 42 % στο πρώτο τρίμηνο 2024
- Μαντόνα: Η γκάφα σε συναυλία της – Ζήτησε από άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο να σηκωθεί