Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μέτρων. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες, με τον πρωθυπουγό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι η γραφειοκρατία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο.

Όπως ανέφερε κατά το διάγγελμά του χθες ο πρωθυπουργός έχει εγκριθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί κυρίως στη Εύβοια και την Αττική.

«Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους από τις πυρκαγιές αναμένεται να περιλαμβάνουν:

1 Αναστολή για έξι μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων

2. Αναστολή για έξι μήνες πλειστηριασμών και κατασχέσεων

3. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Αφορά κτίσματα, που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα

4. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Ειδικότερα, προβλέπεται: Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Μετά το 6μηνο δυνατότητα 12 έως 24 δόσεων για οφειλόμενα

5. Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση- ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα θα καλύπτεται το 80% της δαπάνης και το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

6. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

7. Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

8. Αποζημιώσεις έως 6.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευή

9. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

10. Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α.

Προκαταβολές για τους πυρόπληκτους προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας