Τα επικίνδυνα κύματα καύσωνα -που σπάνε ρεκόρ- πρόκειται να αυξηθούν, καθώς εντείνεται η κλιματική κρίση και θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικά σε χώρες που είναι λιγότερο προετοιμασμένες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν σύνολα δεδομένων θερμοκρασίας που καλύπτουν περισσότερα από 60 χρόνια, καθώς και κλιματικά μοντέλα, για να υπολογίσουν την πιθανότητα να επέλθουν ακραίες θερμοκρασίες χωρίς προηγούμενο – και πού αυτό μπορεί να συμβεί.
Προσδιόρισαν το Αφγανιστάν, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Κεντρική Αμερική –συμπεριλαμβανομένης της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και της Νικαράγουας – ως τα «καυτά σημεία» για κύματα καύσωνα υψηλού κινδύνου.
Αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των πληθυσμών που αυξάνονται και της περιορισμένης πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη και προμήθειες ενέργειας, που υπονομεύουν την ανθεκτικότητά τους στις ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι περιοχές μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο κύμα καύσωνα και δεν θα ήταν προετοιμασμένες για αυτό», δήλωσε ο Νταν Μίτσελ, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η απειλή που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα έντονη, είπε ο Μίτσελ στο CNN. Όχι μόνο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για υπερβολική ζέστη που θα σπάσει το ρεκόρ, αλλά οι επιπτώσεις θα ενταθούν από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ήδη η χώρα.
Το Αφγανιστάν παλεύει με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Έχει επίσης έναν αυξανόμενο πληθυσμό που εκτίθεται όλο και περισσότερο στα προβλήματα των περιορισμένων πόρων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. «Όταν εμφανιστεί ένα πραγματικά ακραίο κύμα καύσωνα, τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα», πρόσθεσε ο Μίτσελ.
Τα κύματα καύσωνα έχουν έντονη αρνητική επίδραση. Μειώνουν την ποιότητα του αέρα, επιδεινώνουν την ξηρασία, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις υποδομές.
Έχουν επίσης μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και η υπερβολική ζέστη είναι μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές.
Η θερμοπληξία ή η θερμική εξάντληση μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα επικίνδυνων συμπτωμάτων, όπως -μεταξύ άλλων- πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία και απώλεια συνείδησης.
Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Πολλές περιοχές έχουν ήδη δει πρωτόγνωρες θερμοκρασίες φέτος. Τον Μάρτιο, περιοχές της Αργεντινής αντιμετώπισαν θερμοκρασίες έως και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, ενώ τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν σε μεγάλες περιοχές της Ασίας τον Απρίλιο.
«Τα κύματα καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο έντονα καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Φριντερίκ Οτό, κλιματολόγος στο Grantham Institute for Climate Change στο Imperial College του Λονδίνου.
Περιοχές στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, αντιμετωπίζουν επίσης υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις πυκνοκατοικημένες περιοχές θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα κύματα καύσωνα, ακόμα κι αν αυτές οι χώρες είναι πιο πιθανό να διαθέτουν πόρους για να μετριάσουν ορισμένες από τις χειρότερες επιπτώσεις.