Μια σειρά από επιπλέον παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση το νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και της «έκρηξης» των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος υπερψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο «πακέτο» που περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 3,3 δις ευρώ.

Ενεργειακή κρίση­

Η «εκτόξευση» των τιμών στην ενέργεια οδήγησε την κυβέρνηση στην ανακοίνωση νέων μέτρων προστασίας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες παρεμβάσεις (έκπτωση 39 ευρώ στο ρεύμα και 15% στο φυσικό αέριο), να μην αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε:

  1. Την πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  2. Την αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
  3. Την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

Πανδημία

Με τη χώρα να βιώνει το 4ο κύμα της πανδημίας, το Υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε σε επιπλέον πέντε παρεμβάσεις, με στόχο την στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι:

1ον. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

2ον. Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3ον. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

4ον. Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.