Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διατήρησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας μικρή “ανάσα” στους κατόχους στεγαστικών δανείων.

Η απόφαση να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 4,1% είναι η πρώτη που πάρθηκε με επικεφαλής την νέο κυβερνήτη της τράπεζας, Michele Bullock. Στην πρώτη της δήλωση σχετικά με τη νομισματική πολιτική, πάντως, προειδοποίησε ότι η Αυστραλία δεν έχει ξεφύγει ακόμη από το “τέρας” του πληθωρισμού και οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων παρέμειναν στα χαρτιά.

“Μπορεί να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και την εξελισσόμενη αξιολόγηση των κινδύνων”, δήλωσε η Bullock και συμπλήρωσε ότι: “το διοικητικό συμβούλιο παραμένει στην απόφασή του να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο που έχει θέσει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα”.

Οι δαπάνες

Η ίδια είπε επίσης ότι οι προοπτικές για την κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένουν αβέβαιες “με πολλά νοικοκυριά να βιώνουν μια οδυνηρή πίεση στα οικονομικά τους, ενώ ορισμένα επωφελούνται από την αύξηση των τιμών των κατοικιών, τα σημαντικά αποταμιευτικά αποθέματα και τα υψηλότερα έσοδα από τόκους”. Τον Ιούνιο, η Australian Financial Review ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 65 ετών συνέχισαν να ξοδεύουν για διασκέδαση, όπως διακοπές και αεροπορικά εισιτήρια, ενώ την ίδια ώρα οι νεότερες γενιές μειώνουν τις δαπάνες σε όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητας. Αν και σημειώθηκε μικρή αύξηση στον πληθωρισμό σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, η RBA εξετάζει τον βασικό πληθωρισμού – ο οποίος αφαιρεί τις πιο ασταθείς κινήσεις των τιμών από τον μετρούμενο πληθωρισμό, όταν λαμβάνει τις αποφάσεις του.

Διαβάστε ακόμη: